Ekologija

Zamenu šporeta na ugalj i drva sufinansira Grad, konkurs početkom maja

Zamena individualnih kotlova i ložišta na drva i ugalj biće moguća uz novčanu pomoć Grada Niša. Grad i Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansiraće maksimalno do 50 procenata cena za zamenu kotlova i prelazak na daljinsko grejanje, dok će ostatak biti dužnost građana. Konkurs će biti dostupan početkom ili sredinom maja, rekao je energetski menadžer Grada Niša Bojan Gajić.

Ministarstvo i Grad finasiraće do 50 odsto vrednosti nabavke novih kotlova. Ukoliko budu u pitanju neka veća ulaganja, građani će morati sami da finansiraju zamenu kotlova, rekao je Gajić. Za ovu svrhu izdvojeno je 12 miliona dinara.

Veoma veliki broj građana interesovao se za ovu mogućnost, što potvrđuje i Gajić. On je naveo da izdvojena suma sigurno neće moći da pokrije sve zahteve, ali da će to biti samo početak. To će biti i smernica kako ubuće treba raditi.

Građane Niša zanimalo je  kada će sve ovo biti moguće. S obzirom na veliko zagađenje u gradu, postavljali su ovo pitanje od kada se informacija prvi put pojavila. Naime, veliki broj građana i dalje koristi stare šporete, koji puno zagađuju. Jedan od takvih je popularni Smederevac.

Energetski menadžer kazao je da se priprema procedura. Početkom ili polovinom maja biće dostupan konkurs na koji će zainteresovani moći da se prijave. Na taj način, građani će stare šporete moći da zamene kotlovima na pelet i gas uz sufinansiranje.

Ova mogućnost bila je najavljena sredinom prošlog meseca. Kao cilj navedeno je to da se smanji zagađenost vazduha. Takođe, jedan od razloga je da se motivišu Nišlije da sa čvrstih goriva pređu na gas. O ovome će se govoriti i narednih godina.

Novina je i to što je Ministarstvo rudarstva i energetike je odobrilo 57 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti. Tu su obuhvaćeni vrtić „Leptirić“, srednja škole „Neimar“ i osnovna škole „Stefan Nemanja“. Iz gradskog budžeta će za tu namenu biti izdvojeno 52 miliona dinara.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Coldplay
Za 1 minut

Viva La Vida

Coldplay
Robbie Williams
Za 4 minuta

Kids

Robbie Williams
Portugal. the Man
Za 8 minuta

Live in the Moment

Portugal. the Man
Selah Sue
Za 11 minut

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 16 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend