Ekonomija

Banka Intesa upozorava korisnike na krađu podataka

Banka Intesa upozorila je korisnike da ne odgovaraju na lažne poruke koje poslednjih dana kruže društvenom mrežom Fejsbuk. Reč je o porukama u kojima se od korisnika zahteva da dostave podatke o svojoj platnoj kartici i visini raspoloživih sredstava na računu. Banka upozorava da je cilj krađa podataka i novca sa računa.

Poruka koju je navodno poslala banka traži od korisnika da pošalju karticu, jer je došlo do problema sa njihovim bankovnim računom. ,,Imamo problema sa vašim bankovnim podacima. Molimo vas da nam pošaljete vašu bankovnu karticu. Slikajte obe strane i kažite nam koliko novca imate na kartici. Pozdrav, vaša banka“, glasi sadržaj poruke.

Banka Intesa je  na svom fejsbuk profilu napisala javno obaveštenje i upozorila korisnike da poruku nisu oni poslali. „Obavešteni smo da je nekoliko naših klijenata preko društvene mreže Fejsbuk dobilo poruku u kojoj se od njih zahteva da dostave podatke o svojoj platnoj kartici i visini raspoloživih sredstava na računu, a koju je navodno poslala Banka Inteza. Molimo vas da u cilju bezbednosti Vaših podataka, ne postupate prema instrukcijama iz poruke, kao i da poruku odmah obrišete“.

Banka je, kako se navodi, preduzela sve aktivnosti u cilju sprečavanja slanja ovih poruka ka svojim klijentima. „Napominjemo da Banka Intesa ovaj tip obaveštenja klijentima šalje putem zvanične imejl komunikacije sa digitalnim potpisom, čime omogućava verifikaciju identiteta pošiljaoca i pre otvaranja imejla“, ukazuje ova banka.

Nedavno je za N1 Jovan Milosavljević, rukovodilac službe za informacionu bezbednost Nacionalnog CERT-a (Centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima) izjavio da je od izbijanja pandemije,  porastao broj sajber napada. Kako na svetskom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou.

Nacionalni CERT je upozoravao bankarske korisnike na takozvane fišing kampanje, koje su veoma česte u finansijskom sektoru. Reč je o elektronskim porukama – sms ili mejlovima,  koje izgledaju kao da ih šalje prava banka. Njihov cilj je ili krađa ličnih podataka ili distribucija zlonamernog softvera. Preporuka Nacionalnog CERT-a je da se ovakve poruke nikako ne otvaraju i da se odmah izbrišu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Aha
Za 2 minuta

Move to Memphis

Aha
Duffy
Za 6 minuta

Lovestrucks

Duffy
Cyndi Lauper
Za 8 minuta

I Drove All Night

Cyndi Lauper
Black Keys
Za 12 minuta

Lonely Boy

Black Keys
Nick Cave And the Bad Seeds
Za 16 minuta

Weeping Song, the

Nick Cave And the Bad Seeds

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend