Ekonomija

Cena hleba ograničena na 46 dinara

Foto: Pixabay
Uredbom Vlade doneta je odluka da se cena hleba od braša T-500 ograniči na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja. Ova odluka je doneta zbog nedavnog pokupljenja hleba koji je u pojedinim marketima dostigao cenu od čak 60 dinara.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić saopštila je da je, na predlog ministarstva na čijem je čelu, na sednici Vlade doneta Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, navodi se na sajtu Vlade.

Matić je objasnila da je  uredbom ograničena maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

U ovom trenutku, kako je dodala, planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom, ukoliko bude potrebe, Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama.

Ona je navela da se Uredba donosi u cilju osiguranja snabdevenosti tržišta i očuvanja cenovne stabilnosti ove osnovne životne namirnice zbog skoka cena žitarica i brašna, koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

Bratislav Vukadinović iz Unije pekara kaže da bi bilo neophodno da se država uključi i da ova odluka pruža sigurnost građanima, ali ujedno i ostavlja prostora i proizvođačima da kalkulišu sa cenama drugih vrsta hlebova i gramaže.

Prema njegovim rečima skok cene hleba od 45 na 50, pa čak i 55 i 60 dinara u pojedinim pekarama i marketima uznemirila je ne samo građane nego i pekare jer bi uz druga najavljena poskupljenja poput električne energije bili u problemu jer bi im bio ugrožen opstanak.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Daniel Merriweather
Pre 43 minuta

Red

Daniel Merriweather
Christina Aguilera
Pre 39 minuta

Keeps Gettin Better

Christina Aguilera
Edwin Collins
Pre 36 minuta

If You Could Love Me

Edwin Collins
Nick Mulvey
On Air!

Brother to You

Nick Mulvey

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend