Ekonomija

Grad uzima novi kredit, opozicija upozorava da se zaduženja gomilaju

Skupština Grada usvojila je predlog da lokalna samouprava uzme refinansirajući kredit od 480 miliona dinara, čime bi se kako navode iz Uprave za finansije ostvarila ušteda od oko 150 hiljada evra. Opozicija, međutim smatra da refinansiranje kredita nema veze sa uštedom, već kako su kazali, nesposobnošću gradske vlasti da upravlja novcem.

Nina Ilić. v.d. načelnica Uprave za finansije objašnjava da bi refinansiranjem bio produžen period otplate kredita i dobijena niža kamata sa grejs periodom od godinu dana. Kako je kazala reč je o refinansiranju tri kredita iz 2015. i 2016. godine, čiji je ukupan iznos oko 480 miliona dinara.

“Pošto smo prošle godine refinansirali dva kredita kod OTP banke i Intese i dobili vrlo povoljnu kamatnu stopu i vrlo povoljne uslove, smatramo da je s obzirom na stanje na tržištu kapitala i novca sada vrlo povoljno, da su niske kamatne stope, da ćemo na osnovu refinansiranja ova tri kredita dobiti takođe povoljne uslove za otplatu i grejs period od godinu dana”, objasnila je Ilić.

Na taj način će Grad, dodaje Ilić ostvariti uštedu od oko 150 hiljada evra, a taj novac će biti usmeren na investicije koje su u planu do kraja godine.

Da je to dobra vest za Nišlije smatra i predsednik niškog parlamenta Boban Džunić koji ističe da Grad trenutno na računu ima preko milijardu i sto hiljada dinara i da to pokazuje da lokalna vlast stoji stabilno.

Opoziija međutim ne deli mišljenje načelnice Uprave za finansije niti predsednika Skupštine. Kako je obrazložio Miodrag Stanković, odbornik kolacije “Niš moj Grad” refinansiranje kredita samo govori o tome da je Grad u ozbiljnom problemu jer čelnici ne umeju sa novcem.

“Mi iz opozicije to vidimo kao nesposobnost vlasti da vraća kredite i da je prinuđena da refinansira kredit”, kaže Stanković i nadovezuje se: “Drugi problem – kada je kredit uziman 2015. godine, a taj kredit je iznosio 2 milijarde dinara, uziman je još jedan kredit u 2016. Sada se oni refinansiraju”.

Stanković ističe da je i tada bilo raznih obećanja, ali da od krupnih investicije koje su bile u planu nije mnogo toga urađeno, te da se Grad samo iznova zadužuje, a posledice snose građani.

Inače, kako je na Gradskom veću nešto ranije saopšteno iz Uprave za finansije, Grad Niš je trenutno zadužen sa 757 miliona dinara, odnosno 6,5% od ukupnog budžeta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend