Ekonomija

Koalicija za nadzor javnih finansija: Direkcija za javni prevoz sklopila najveći ugovor u 2020. godini

Koalicija za nadzor javnih finansija je u 100 najvećih nabavki za 2020. godinu uvrstila i ugovor zaključen između Grada i JKP Direkcije za javni prevoz iz Niša, i to kao najskuplji, dok je ukupna vrednost za prethodnu godinu iznosila 96, 4 milijardi dinara.

Niško JKP preduzeće Direkcija za javni prevoz ubedljivo je povelo u javnim nabavkama, prema izveštaju Koalicije za nadzor javnih nabavki. Vrednost ugovora je, prema njihovom izveštaju 7.726.033.000 dinara, odnosno 65.724.386 evra po srednjem kursu NBS na dan zaključenja ugovora.

„Ugovor je zaključen između JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša i ponuđača Niš ekspres a.d. za nabavku usluga prevoza putnika na teritoriji Grada Niša – paket linija 1. Nabavka je sprovedena u otvorenom postupku, a učestvovao je jedan ponuđač“, piše u izveštaju. Dodaju da je ukupna vrednost 100 najvećih nabavki u 2020. godini iznosila je 96,4 milijardi dinara, odnosno 820,3 miliona evra, dok je u 2019. godini vrednost 100 najvećih nabavki iznosila 79,9 milijardi dinara, odnosno 678,8 miliona evra, što je predstavljalo 18,15% vrednosti svih ugovorenih javnih nabavki u toj godini.

Iz GO Dveri reaguju na ovaj podatak i podsećaju da je JKP Direkcija za javni prevoz poznata i po navodnom hapšenju nekadašnjeg direktora zbog zloupotreba u javnim nabavkama, dok je nekadašnji zamenik direktora tog preduzeća Nenad Stanković aktuelni gradski većnik u kabinetu gradonačelnice Sotirovski. Ipak, isto preduzeće se našlo među preduzećima sa najvrednijim nabavkama bez konkurencije, i to među JP „Elektroprivreda Srbije“, JKP GSP Beograd, Konzorcijum za upravljanje javnim ulaganjima.

Iz Dveri smatraju da je krajnji cilj monopol na političkom tržištu i uništenje političke konkurencije.

„Politička SNS elita ubrzava proces potpunog zarobljavanja slobodnog tržišta sa ciljem uništenja konkurencije u javnoj potrošnji. Zajedničko poslovima države koji se finansiraju novcem svih građana je da konkurencije u ovim ugovorima nema ili je ona tako mala da služi isključivo stvaranju iluzije da se ne radi o jedinom ponuđaču. Takva je situacija antiteza svih priča o slobodnom tržištu, o konkurenciji i vladavini prava. Osnovni motiv uništenja tržišta i konkurencije u javnoj potrošnji je prelivanje novca iz javnog u privatni sektor političko-finansijskog kartela. Krajnji cilj je monopol na političkom tržištu i uništenje političke konkurencije“, saopštili su iz ovog odbora.

Takođe navode da poslove u sektoru javne potrošnje u Srbiji dobijaju isključivo poslovni partneri samog vrha vlasti.

„Tako je kreiran partijsko-finansijski poslovni kartel koji za cilj ima monopol u trošenju para svih građana“, saopštili su.

Upozoravaju da se radi o „predatorskom finansijsko – političkom kartelu“ koji je, kako navode, u potpunosti obesmislio sistem javnih nabavki i pretvorio ga u organizovanu pljačku novca građana Srbije.

„Radi se o sistemskoj korupciji najvišeg ranga koja se finansira novcem osiromašenih građana Srbije i osnovni je generator najvišeg jaza između bogatih i siromašnih , koji je u Srbiji najviši u Evropi“, zaključili su iz GO Dveri.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bobby Gillespie, Jehnny Beth
Za 0 minuta

Chase it Down

Bobby Gillespie, Jehnny Beth
Hanson
Za 4 minuta

Where's the Love

Hanson
Michael Mcdonald
Za 8 minuta

I Keep Forgettin

Michael Mcdonald
Belle And Sebastian
Za 12 minuta

Talk to Me, Talk to Me

Belle And Sebastian
Pinkpantheress Ft. Willow
Za 16 minuta

Where You Are

Pinkpantheress Ft. Willow

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend