Ekonomija

Kreće prijava za državnu pomoć u iznosu od 16.000 dinara

Počela je prijava za paket pomoći svim preduzetnicima iz mikro, malih i srednjih i velikih preduzeća. Paket pomoći je vredan je 249,4 milijardi dinara i predviđa isplatu tri polovine minimalca i celog minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru uz dodatnu pomoć, produženje Garantne šeme za firme, isplatu 60 evra punoletnim građanima koji se prijave za pomoć i 50 evra penzionerima, izjavio je Siniša Mali.

Od ponedeljka 1. marta počinje prijava firmi za državnu pomoć koja obuhvata tri isplate u visini od pola minimalca. Pomoć je namenjena za 1.505.093 radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, najavio je ministar finansija Siniša Mali, a preneo RTS.

Prema računici Ministarstva finansija, toliko zaposlenih može da računa na novac iz trećeg ekonomskog paketa podrške privredi.

,,Prvu isplatu očekujemo 8. aprila, za platu odnosno za primanja iz marta meseca“, rekao je Mali. On je dodao da svi koji prihvate pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od tri meseca nakon poslednje isplate minimalne zarade, a neće imati prava ni na dividende.

Podrška se odnosi na pokrivanje zarade za mart, april i maj. Firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000 dinara.  U prva dva paketa ekonomskih mera će pravo na minimalac imati prijavljeni radnici, što znači da radnici „na crno“ neće imati prava.

Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni  lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Takođe, zaposleni u najugroženijim sektorima poput ugostiteljstva i turizma dobiće punu minimalnu zaradu u junu, a gradski hoteli 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi.

,,Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade. Takođe, jedan pun minimalac je za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče“, rekao je Siniša Mali.

Najavio je i da će krajem aprila početi prijavljivanje za pomoć građanima. „Svakom punoletnom građaninu isplatićemo dva puta po 30 evra, u maju i u novembru, a penzionerima još 50 evra“, rekao je Mali.

Subvencije vredne 2,6 milijardi dinara dobiće i prevoznici. Prema rečima Tomislava Momirovića u narednih šest meseci će po svakom autobusu slediti po 600 evra pod uslovom da su licencirani i da ne otpuste više od deset odsto radnika.

Javni dug će, kako kaže premijerka Ana Brnabić, ostati pod kontrolom i ispod 6o odsto bruto domaćeg proizvoda.

Svi zainteresovani prijavu mogu popuniti na sajtu Poreske uprave.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Amy Macdonald
Za 0 minuta

Dream on

Amy Macdonald
Guns 'n' Roses
Za 3 minuta

Used to Love Her

Guns 'n' Roses
Lp
Za 6 minuta

Golden

Lp
Gorillaz
Za 9 minuta

Silent Running Ft Adeleye Omotayo

Gorillaz
Michael Buble
Za 13 minuta

Higher

Michael Buble

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend