Ekonomija

Mihajlović: Nema naznaka o prekidu gasa Balkanskim tokom

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Nišu da nema nikakvih zvaničnih najava pa čak ni naznaka o prekidu gasa Balkanskim tokom. Prema njenim rečima ukoliko se takav scenario i dogodi, s obzirom na to da živimo u neizvesnom trenutku, Srbija ima tri mogućnosti: da gas uveze preko Mađarske, iskoristi rezerve iz Banatskog dvora, ili gas zameni nekim drugim energentom.

Mihajlović je kazala da u ovom trenutku nema bojazni da će dotok gasa prestati jer ne postoji nikakva zvanična najava o prekidu dotoka gasa Balkanskim tokom, čak ni naznaka da će se to desiti, kao i da Srbija i dalje redovno dnevno dobija svojih šest miliona metara kubnih gasa Balkanskim tokom.

Ipak, ističe ministarka živimo u neizvesnom trenutku te ako i dođe do bilo kakvih problema Srbija ima nekoliko mogućnosti.

“Srbija ima mogućnost da uzme gas ponovo odzgo preko Mađarske. Mi takođe možemo da uzmemo ono što imamo u Banatskom dvoru i treća mogućnost, ona poslednja kou smo jedanput isprobali kada je bila ukrajinska kriza 2009. godine da gas zamenimo nekim drugim energentom”, ističe Mihajlović.

Ministrka energetike je na pitanje novinara da li će se ukrajinska kriza odraziti radovi na izgradnji gasovoda od Niša do Dimitrovgrada kazala da nema  ni jednog razloga da izgradnja stane.

“Nema ni jednog razloga da to stane. Mi ćemo za sedam dana da imamo ozbiljnije radove na toj deonici”, kaže Mihajlović i dodaje da radovi na izgradnji gasovoda moraju da budu završeni septembra naredne godine.

“To mora da bude gotovo sledeće  godine u septembru jer ove godine negde jula ili avgusta biti gotova interkoneckcija između Bugarske i Grčke. Na taj način Bugarska sebi obezbeđuje tečni naftni gas. Srbiji jeste interes da od sledeće godine ima mogućnost da dobavlja gas od još nekog dobavljača nevezano za krizu, jer što više mogućnosti imamo to smo bezbedniji”, kaže ministraka.

Podseća je da je u strukturi potrošnje gasa u Srbiji 80 odsto potrošnja u privredi i industriji. “Gas nam je neophodan, a nemamo ga u zemlji. Završavamo dokumentaciju za još jedno skladište i tek kad to budemo imali možemo da kažemo da smo mirni i da imamo gasnu stabilnost“, zaključuje Mihajlović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 41 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend