Ekonomija

Mihajlović: Ušteda električne energije prioritet, ali restrikcija neće biti

Restrikcija neće biti, ali je važno da se svi zajedno pridržavamo preporuka Vlade za uštedu električne energije kako bismo spremno dočekali predstojeće jesen i zimu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Nišu. S tim u vezi Grad Niš je napravio prvi korak ka štednji i isključio dekorativnu rasvetu sa gradskih objekata i ustanova, a u planu su i druge mere štednje koje će biti poznate do 15. septembra.

Mihajlović ističe da je da je Niš među prvim gradovima koji je sledeći preporuke Vlade isključio dekorativnu rasvetu i preduzeo određene mere kako bi uštedio električnu energiju, ali da je važno da to učine i drugi gradovi i opštine kao i sami građani. Ministarka navodi da je za sada samo reč o preporukama Vlade, ali da bismo, iako one još uvek nisu obavezne, trebalo da ih se pridržavamo kako bismo uštedeli.

„Kada pogledate strukturu prosečne potrošnje jednog našeg srpskog domaćinstva i kada pogledate da preko 60 odsto njih troši negde oko 20 procenata električne energije, a da 40 odsto njih troši gotovo 80 odsto onda je jasno da prostora za štednju ima pogotovo kod onih koji koriste električnu energiju za grejanje i dogrevanje“, kaže ministarka i dodaje da su sve preporuke date, ali je na svima nama da ih se pridržavamo.

„Nije sporno da one budu na Vladi, mislim da je mnogo važnije da kao društvo  shvatimo koliko je to važno za našu zemlju. Svaki milion evra koliko budemo uštedeli na taj način pomoći će nam da možda ne sklanjamo iz budžeta neke druge projekte i da možemo da ih realizujemo, a da ne dajemo na uvoz električne energije“, kaže Mihajlović i dodaje da zima još nastupila a EPS već uvodi električnu energiju i važno je da svi troše racionalno.

Kada je reč o merama uštede u našem gradu, gradonačelnica Dragana Sotirovski je Niš već preduzeo određene korake. „Zajedno sa privatnim partnerom sa kojim smo u javno-privatno partnerstvo ušli pre nekoliko meseci za zamenu rasvete, uspeli smo da do sada zamenimo nekih 65 odsto rasvete u gradu i na taj način napravimo znatne uštede. Samo u junu smo uštedi 100 hiljada kilovat sati u odnosu na isti mesec prošle godine“.

Dodaje da su u toku i pregovori sa privrednim subjektima, ali i  Elektrodistriucijom i policijom na koji način je moguće uštedeti električnu energiju, a da se ne ugrozi bezbednost građana i imovine.

„Intenzivno razgovaramo i sa vlasnicima bilborda u gradu na koji način mogu da budu ugašeni tokom noći. Takođe razgovaramo i sa Elektrodistribucijom o kako pojedina naša sela mogu naizmenično da budu isključena sa javne rasvete, a ja sam jutros razgovarala i sa policijom koliko je bezbedno da napravimo plan i program koje bi to ulice od ponoći do recimo šest ujutru mogle da stanu bez rasvete ili makar par sati pa ćemo i tako uštedeti“, objašnjava gradonačelnica.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Artan Lili
Za 2 minuta

Nije Svejedno

Artan Lili
Francoise Hardy
Za 6 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
B.J. Thomas
Za 8 minuta

Raindrops Keep Fallin' on My Head

B.J. Thomas
Willow
Za 11 minut

Curiousfurious

Willow
Paloma Faith
Za 14 minuta

Only Love Can Hurt Like This

Paloma Faith

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend