Ekonomija

Objavljeno ko će biti izvođač radova deonice auto-puta Niš – Merdare, kod Merošine

Rekonstrukciju i izgradnju auto-puta kojim bi se od Niša preko Merdara išlo do Prištine radiće firma Štrabag (Strabag AG i Strabag d.o.o.), a ova odluka doneta je, prema navodima sa sajta Koridora, u četvrtak, 16. septembra. Radovi su najavljivani više puta, a prema poslednjim procenama predsednika Vučića trebalo je da budu započeti još u avgustu.

Radi se o izgradnji drugog kolovoza i rekonstrukcije postojećeg, približne dužine 5,1 kilometar, između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Ovaj deo puta spada pod projekat koji je nazvan i “auto-put mira”, a  koji počinje u Nišu, kreće se preko Prištine i Tirane, pa sve do Drača. Jedan je od projekata obuhvaćenih sporazumom o ekonomskoj normalizaciji potpisanim 4. septembra 2020. u Vašingtonu između Prištine i Beograda.

Radovi obuhvataju i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, natputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće poslove.

U zvaničnom obaveštenju se navodi da je ukupna vrednost ugovora 2.655.565.908,59 dinara, odnosno nešto manje od 22,7 miliona evra. To je za oko dva miliona evra više od početne procenjene vrednosti ugovora koja je bila 2.420.500.000,00 dinara (nešto manje od 20,7 evra).

Pomenut potez (Merošina-Merošina 1) deo je prvog sektora auto-puta od Niša do Merdara. Taj sektor proteže se od Niša do Pločnika i sastoji se od sledećih deonica:

-Deonica 1 (5,5 kilometara) počinje na postojećoj petlji “Merošina (Prokuplje)” na koridoru autoputa E-75 i završava se posle planirane petlje “Merošina- istok”;

– Deonica 2 (8,8 kilometara) počinje posle petlje “Merošina-istok” i završava se pre planirane petlje “Prokuplje-istok”;

– Deonica 3 (12,8 kilometara) prolazi kroz građevinsko područje Prokuplja. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje “Prokuplje – istok” i “Prokuplje – zapad”;

– Deonica 4 (5,6 kilometara) počinje u dolini reke Toplice po izlasku koridora auto-puta iz građevinskog područja Prokuplja i završava se neposredno posle planirane petlje “Beloljin”;

-Deonica 5 (6,8 kilometara) počinje posle planirane petlje “Beloljin” i završava se u blizini parkirališta Pločnik.

Drugi sektor ide od Pločnika do Merdara, a sastoji se od još tri deonice: – Deonice 6, 7 i 8 počinju u blizini parkirališta Pločnik i završavaju se na administrativnom prelazu “Merdare”.

U planu je i da se sa kosovske strane od Merdara do Prištine  izgradi još 22 kilometra, čime bi se povezala čitava deonica do Drača.

Prvi put se o ovom projektu govorilo 2015. godine kada je tadašnji premijer Srbije Aleksadar Vučić bio u zvaničnoj je poseti Albaniji, gde je sa premijerom Edijem Ramom razgovarao o auto-putu Niš-Priština-Prizren-Drač i načinima finansiranja izgradnje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Luke Bryan
Za 1 minut

Light it Up

Luke Bryan
Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 4 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Michael Bolton
Za 9 minuta

When A Man Loves A Woman

Michael Bolton
Tina Turner
Za 12 minuta

Addicted to Love

Tina Turner
Emerson, Lake & Palmer
Za 17 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend