Ekonomija

Pametna brojila za Niš, Čačak i Kraljevo

Do 2025. godine pametna brojila biće uvedena za Niš, Kraljevo i Čačak kako bi se smanjio ugljen-dioksid za oko 5.000 tona godišnje, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović, a prema najavama će biti od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela. Ovo je prva faza projekta koja obuhvata tri grada i ukupno 205.000 brojila, a vrednost prvog dela projekta je 40 miliona evra.

Projekat vredan 40 miliona potpisan je danas, 14. septembra, a Ugovor o zajmu između Vlade Srbije i EBRD  i Ugovora o garanciji za projekat pametnih brojila države da će taj projekat biti urađen potpisali su državni sekretar u Ministarsvu finansija Saša Stevanović i generalna direktorka Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović rekao je da je potpisivanjem tih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

“Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu, nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine”, rekao je Stevanović.

Prema navodima direktorke  Paršad zajam će doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida (CO2).

“Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima (eng. prosumer, istovremeno proizvodjač i potrošač) i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju, a doprinosi i smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka”, rekla je Paršad, a prenela Beta.

Na ovaj način će, kako objašnjava Stevanović moći da prate kvalitet isporučene energije, a građanima će najzad biti isporučena ” električna energija kakvu zaslužuju”. Takođe, moći će i da identifikuju svako oštećenje uz smanjenje gubitaka.

Ministarka  Zorana Mihajlović je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra, pa će na ovaj način moći da se smanje isti. “Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivni mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje”, rekla je Mihajlović.

Koliki su gubici, kako kaže, najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Mihajlović je rekla da je za ugovor o zajmu od 40 miliona evra država dala garancije, a još toliko će vredeti i drugi deo projekta.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tasmin Archer
Za 0 minuta

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 4 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh
DJ Allexinno
Za 7 minuta

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 10 minuta

Sky

Sonique
Lionel Richie
Za 15 minuta

Three Times a Lady

Lionel Richie

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend