Ekonomija

Pijačni prodavci protestovali protiv najavljene fiskalizacije u Beogradu, tezge uglavnom zatvorene i u Nišu

Foto: T. Todorović
Više stotina pijačnih prodavaca okupilo se danas u Beograd na protestu zbog uveđenja fiskalnih kasa. Nezadovoljnim prodavcima pridružile su se i Nišlije, te su tezge od jutros mahom zatvorene. Prodavci strahuju da će uvođenje fisklanih kasa usloviti porast cena poljoprivrednih proizvoda i time direktno uticati na njihovo poslovanje.

Pijačne tezge u Nišu jutros su bile mahom zatvorene jer su se prodavci uputili put prestonice gde je organizovan protest proiv najavljene fiskalizacije. Par prodavaca koji nisu mogli da odu za Beograd, kažu da će im fiskalizacija uništiti posao jer će kako kažu direktno ticati na porast cena.

“Ovo je konktretno udar na nas, jer će sa sa uvođenjem fiskalnih kasa povećati i cene voća i povrća, zdrave hrane koja se ovde prodaje”, kaže jedan prodavac i dodaje da njihov posao direktno zavidi od vremenskih uslova, te kada se temperatura spusti ispod nule ili pada kiša oni ne mogu da rade, a zakup tezgi moraju da plate za ceo mesec bila ona otvorena ili ne.

Prodavci ističu da će najavljena fiskalizacija doneti nove namete jer kako kažu jedva zarade da prežive. “U Nišu je zakup tezge veoma skup, pored toga plaćamo i porez i doprinose. Jedva zaradimo za osnovne životne namirnice, a sa ovim novim nametim ane znamo kako ćemo da preživimo”, kažu prodavci.

Podsetimo, pijačni prodaci su polovinom marta već protestovali zbog najavljene fiskalizacije. Protest je održan u Beogradu, a oni koji nisu mogli da odu zatvrili su tezge u znak podrške kolegama jer se kako su kazali tada bore za isti cilj.

Inače, u skladu sa novim zakonom o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama su u obavezi da poseduju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će od 1. maja svi morati da izdaju fiskalne račune.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 28 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 20 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend