Ekonomija

Ponovno priključenje struje bez obavezne legalizacije kuće ili stana, potreban samo dokaz o vlasništvu

Građani kojima je struja isključenja zbog neplaćanja računa ili neovlašćene potrošnje, odnedavno mogu da se priključe na elektromrežu po pojednostavljenoj proceduri, odnosno bez do sada obavezne legalizacije stana ili kuće.

U Gradskoj kući je održan prijem za građne koji su istakli probleme sa snabdevanjem strujom. Prijemu su po prvi put prisustvovali i predstavnici EPS-a.

Građani sa kojima smo razgovarali su nam ispričali da su bez struje duže vreme. Kako su nam rekli račune nisu imali od čega da plate pa im je struja isključena, a kamata je u međuvremenu toliko narasla da je nemoguće ispatiti toliki dug.

“Bez struje smo osam godina, isključena je zbog neisplaćenih računa. U međuvremenu su narasle enormne kamate koje više ne mogu ni da se isplate, posebno kada ste korisnik socijalne pomoći”, kaže jedan sugrađanin.

Sličan problem ima i sugrađanka koja kako kaže živi od 9.000 mesečno i ne može da izmiri sva dugovanja i da joj pri tom ostane novac za hleb do kraja meseca.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je prema podacima Elektroprivrede Srbije bez struje 7.400 niških domaćinstava i da se radi na tome da se građanima omogući ponovni priključak.

“Prema podacima EPS-a negde 7.400 domaćinstava je bez struje. Mi smo sa potpredsednicom Vlade i resornom ministarkom vrlo ozbiljno razgovarali kako možemo da pomognemo ljudima jer su tu  različiti statusi, ne samo socijalni”, kaže gradonačelnica i dodaje da je do sada oko 50 domaćinstava ponovo priključeno na mrežu, a još 40 će struju uskoro dobiti.

Objašnjava da je procedura dosta pojednostavljena i da je potrebno da građani imaju neki dokaz o vlasništvu, te da legalizacija objekata i izmirivanje starih dugovanja više nisu prepreka ka ponovnom uključenju.

Dakle, potrebno je da korisnici imaju bilo koji papir o dokazu prava svojine poput posedovnog lista o upisu objekta u katastar, naslednog rešenja ili kupoprodajnog ugovora kako bi se ponovopriključili na mrežu.

Podsetimo, problem na građana koji su već godinama u mraku zbog neisplaćenih dugovanja više puta je ukazivala opozicija.

Jelena Jocić

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Shvatate li da među dužnicima ima psihijatrijskih pacijenata? Žive u kući preminulih roditelja. Zbog zdravstvenih problema nisu mogli ni papir bilo gde odneti (tv, radio ne rade, para za novine nemaju, a nadležni ih iz kancelarija izbacuju.
    Kako saznati bilo šta?) Najteže je dugovati i državi, i sebi.

    • Ne shvataju oni ništa, žive u nekom svom svetu, van problema i stvarnosti sa kojima se nose obični građani. Ne znaju da bi preneli kuću ili stan morate imati novac, notari deru, ljudi su i onako istrošeni, nemaština na svakom koraku, da ne pričamo o tome ako su naslednici nedostupni, razbežali se po celom svetu ili ne mogu da se dogovore, pa se uključi i sud, a tek onda počinje problem, sve se otrgne u nedogled, a za to vreme sedite u mraku. A zašto? Jer ste nelagalno isključeni , a onda se oni koji ne poštuju zakon, pozivaju na zakon?! Šta bi rekao sad Tesla, on je smatrao da struja pripada svima i da niko ne sme imati monopol nad njom.

  • Ja isto zivim u kuci bez struje pokojnih roditelja,psihiatriski sam,bolesnik pored ostalih bolesti i tek u avgustu mogu primiti invalidsku penziju…otac mi se obesio u garazi posle smrti sestre a ja i pokojna majka smo zivele u kuci bez struje dok i ona nije preminula od KOVD-A ,toliko lekova pijem da nemam za osnovno

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 42 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 39 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 35 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 31 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend