Ekonomija

Prijava građana za pomoć od 60 evra od sada i preko kol centra, za pomoć se prijavilo preko 3 miliona ljudi

Od ponoći je počeo sa radom kontakt centar preko kog građani mogu da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena dvokratno, u maju i novembru, saopštilo je Ministarstvo finansija. Do sada se za pomoć države prijavilo preko tri miliona ljudi. Isplata počinje sutra, a novac će prvo biti uplaćen na račun penzionera.

Broj telefona kontakt centra je 0800 101 100 i poziv je besplatan. Građani će u čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra imaju punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na njenoj teritoriji , sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila.Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, jer će njima pomoć biti automatski uplaćena.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti već sutra, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru. Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra 7. maja. Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Podsetimo elektronska prijava putem portala Uprave za trezor počela je 28. aprila i do sada se za ekonomsku pomoć države prijavilo više od tri miliona ljudi, a privljivanje traje do 15. maja. Ova mera se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Fiskalni Savet je u Oceni Predloga rebalansa budžeta Republike za 2021. godinu naveo da će to državu koštati 450 miliona evra i taj deo trećeg paketa antrikriznih mera ocenio kao “ekonomski najmanje opravdan”.  Kako je obrazložio Fiskalni savet u budžetu nema raspoloživih sredstava, što znači da poreski obaveznici prvo moraju da se zaduže uz kamatu da bi im se sredstva isplatila.

Isto smatra i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, ekonomista Milan Ćulibrk. On je za  Nova.rs kazao da je ovo “jedana od najgorih i najneodgovornijih mera” jer će takozvani poklon države građani vratiti s kamatom.

Ministar finansija, Siniša Mali kazao da bojazan nije opravdana i da nema opasnosti od zaduženja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Steely Dan
Za 1 minut

Rikki Dont Lose That Number

Steely Dan
Bryan Adams
Za 5 minuta

It's Only Love

Bryan Adams
Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Za 8 minuta

Najlepsa

Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Bulevar
Za 11 minut

Nestasni Decaci

Bulevar
Xenia
Za 14 minuta

Moja Prijateljica

Xenia

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend