Ekonomija Politika

Rekonstrukciji hotela u Niškoj Banji se isprečili „lični interesi“?

Foto: J.J.
Nekada simboli niške Banje hoteli „Srbija“, „Patrizan“ i „Ozren“ već dugo su u lošem stanju, a dok se obećanja nadležnih da će biti rekonstruisani i povratiti stari sjaj, iznova nižu, oni sve više propadaju. Ipak, nade ima, jer iako, kako nadležni tvrde, na putu rekonstrukcije stoje nečiji „lični interesi“, novi investitor privučem kapitalnom investicijom koja se gradi u Banji, akva parkom, uveliko priprema dokumentaciju za izgradnju hotela i to na stotinu metara od hotela „Srbija“. Kako će se najavljeni hotel uklopiti u ambijent onog ruiniranog i to u neposrednom komšiluku i hoće li „lični interesi“ popustiti pre nego se preseče crvena vrpca, a sjaj novog hotela, pomrači stari, ostaje da se vidi.

Izgradnja akva−parka privukla je mnoge investitore koji se kako kaže predsednik te opštine Dušan Živković interesuju za kupovinu privatnih i državnih parcela na kojima će graditi hotele i ugostitetljske objekte. Te je iskoristio priliku gostujući na Zoni plus da sa Nišllijama podeli vest o izgradnji novog hotela u samom srcu Banje.

„Novi hotel, koji će se graditi je na stotinak metara od hotela ꜥSrbijaꜥ. Trenutno se radi na ispitivanju zemljišta i dobijanju građevinske dozvole“, kazao je Živković.

Međutim, kada je reč o hotelim “Srbija”, “Ozren” i “Patrizan” koji su nekada bili dika, a danas samo ruinirani svedoci nekadašnjeg zlatnog doba Niške banje, oni će morati da sačekaju još malo i to na dokumentaciju, koja kako tvrdi Živković nije završena zbog „ličnih intersa“.

Čiji su lični interesi u pitanju i kome to odgovara da hoteli (p)ostanu ruina, predsednik Opštine nije precizirao. “Još nemamo dokumentaciju do kraja dovedenu , uvek tu postoji i tog ličnog interesa i ličnog faktora ljudi koji su trebali da daju neke saglasnosti i da to sve bude brže, ali Grad Niš se preko svojih institucija trudi da pomogne i iznađe rešenje”, naveo je predsednik Opštine.

Međutim, većnica resorno zadužena za oblast kulture i turizma Adrijana Anastasov je početkom prošle godine i sama govorila o imovinsko-pravnim odnosima koji stoje na putu rekonstrukcije hotela i tom prilikom istakla da je hotel “Srbija” pod zaštitom države kao spomenik kulture od značaja.

O pravno-imovinskim odnosima ponovo je bilo reči, o čemu je govorio i sam Živković: “’Patrizan’ i Ozren su na zajedničkoj parceli zajedno sa restoranom. Trenutno je zabeležba u katastru otišla na drugorazredno odlučivanje u Republičkogeodetski zavod, očekujemo kada se vrati  dokument da niški katastar, gradsko pravobranilaštvo i Uprava za imovinu pronađi zajedničko rešenje kako bi se i ta parcela dovela do mogućnosti upisivanja postojećih vlasnika na objektu”.

Da li bi lični interesi o kojima Živković govori mogli da budu državni može samo da se naslućuje, ali ono što jeste poznato Nišlijama  je i to da je sam predsednik Vučić nije  bio za izgradnju  akva –parka, što je najpre kazao za televiziju K1, a potom isto to ponovio u samom Nišu, prilikom trodnevne posete. Međutim, čak ni mišljenje vrha države nije sprečilo gradske vlasti da krenu sa izgradnjom, kako tvrde, kapitalne investicije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Berk & the Virtual Band
Za 0 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 4 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 9 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 13 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Bane Lalic & Mvp
Za 16 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend