Ekonomija

U Nišu od Nove godine veći i porez na imovinu

Od januara meseca naredne godine Nišlije će porez na imovinu plaćati za oko 15 odsto više, a poskupljenje je uslovljeno rastom cena nekretnina, odlučeno je na Skupštini Grada. To znači da će građani koji imaju stan od 60 kvadrata na Bulevaru Nemanjića umesto dosadašnjih 7.200 porez na imovinu plaćati 9.000 dinara na godišnjem nivou.

Na Skupštini je doneta odluka o utvrđivanju  zona po kojoj se prva i druga zona spajaju u jednu. „Iskazala se potreba za tim da se određeni delovi grada spoje u jednu zonu s obzirom da su se prva i druga zona približile po komunlanoj i infratsrukturnoj opremljenosti, pa smo dobili novi centar grada, to je deo oko Delta planeta, početak Bulevara“, objašnjava Nina Ilić zamenica načelnika Uprave za finansije i dodaje da je tome doprinela izgradnja tržnog centra i novog parka.

Sagovornica objašnjava da je sve uslovilo i porast cena na tržištu nekretnina, a samim tim raste i porez na imovinu. Prema njenim rečima porez će od naredne godine biti uvećan za nekih petnestak posto. „Ako je neko plaćao porez za stan od 60 kvadrata star 20 godina na Bulevaru Nemenjića oko 7.200 na godišnjem nivou sada će plaćati 9.000. To je u proseku povećanje za  1.800 dinara po godini što je zanemarljivo u odnosu na rast cena na tržištu nekretnina“, navodi Ilić.

Dodaje da je veliki broj nekretnina seoskim područjima na teritoriji šeste i sedne zone ispod limita za oporezivanje, a to se odnosi na stare kuće i privredna zemljišta ispod hektara. „U našoj bazi podataka je preko 11.000 objekata ispod limita za oporezivanje, što znači da mi još nismo dostigli neke cene koje su dostigli neki drugi gradovi s obzirom na situciju u kojoj se jug Srbije nalazi i po kome je Grad Niš socijalno ugroženiji u odnosu na sever zemlje“, zaključuje Ilić.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bruce Springsteen
Za 0 minuta

Dont Play That Song

Bruce Springsteen
Josef Salvat
Za 3 minuta

The Drum

Josef Salvat
Doja Cat
Za 6 minuta

Say So

Doja Cat
Robert Moore
Za 10 minuta

Make it Alright

Robert Moore
Cymande
Za 13 minuta

Brothers on the Slide

Cymande

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend