Ekonomija

U planu izgradnja solarne elektrane, zainterosavani strani i domaći investitori

Foto: Pixabay
Gradsko veće usvojilo je Rešenje o parcijalnim izmenama prostornog plana u okviru katastarske opšine Vrelo na granici sa Svrljigom, kojom bi se omogućila izgradnja solarne elektrane na tom području.

„Radi se o izmenama u okviru katastarske opštine Vrelo u navedenoj katastarskoj parceli u tekstualnom delu plana obuhvataju površinu od 61 hektara. Izmena prostor plana stvara planski pravni osnov za izradu plana detaljne regulacije na ovom području za izgradnju solarne elektrane“, navodi Lidija Stefanović Nikolić, iz JP  „Zavod za urbanizam“.

Dalje objašnjava: „Dakle važećim prostornim planom ovo područje je prepoznato kao šumsko, sadašnjim ovim predlogom prvih izmena je regulisano kao građevinsko za dalju razradu plana detaljne regulacije“.  Iako je zemljište označeno ako šumsko, navodi Stfanović Nikolić, oni nije pošumljeno te je samim tim prepoznato kao područje koje može da se definiše kao građevinsko zemljište.

Izgradnja solarne elektrane je od posebne važnosti smatra gradski većnik Nenad Stanković posebno kada se ima u vidu celokupna energetska situcija.  „Ovo je ozbiljna izmena prostornog plana  koja nas dovodi do toga da na teritoriji Grada Niša dobijemo prostor za izgradnju solarne elektrane naročito sada, imajući u vidu celokupnu energetsku situaciju. To je jedan dobar korak da se ona popravi i bude bolja“, navodi Stanković

Dodaje da je reč o ozbiljnom projektu i da interesenata ima,  kao i da se više domaćih i stranih kompanija već raspitivalo o zemljištu.

Nakon Gradskog veća, odluku bi trebalo da usvoji i Skupština Grada.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Slash With Marta Sanchez
Za 3 minuta

Obsession

Slash With Marta Sanchez
Bobby Mcferrin
Za 8 minuta

Don't Worry Be Happy

Bobby Mcferrin
Simple Minds
Za 11 minut

Human Traffic

Simple Minds
Metronomy X Jessica Winter
Za 16 minuta

I Lost My Mind

Metronomy X Jessica Winter
Glennis Grace
Za 20 minuta

Careless Whisper

Glennis Grace

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend