Ekonomija

U ponoć počela prijava za 60 evra, ekonomisti smatraju da će građani pomoć vratiti sa kamatom

Foto: Uprava carina
Počela je prijava građana za državnu pomoć od 60 evra, koja će građanima biti isplaćena dvokratno u maju i novembru, izjavio je ministar finansija Siniša Mali za RTS. Građani će prvi deo pomoći u iznosu od 30 evra dobiti u maju, a drugi u novembru. Međutim, Fiskalni savet ocenjuje da je ova pomoć iz ekonomski razloga neopravdana.

„Sistem prijavljivanja je veoma jednostavan, kao i prošle godine. Odete na sajt trezora, imate tri podatka koja treba da ukucate : broj JMBG, broj lične karte i da izaberete banku u kojoj imate račun ili u kojoj želite da vam mi otvorimo račun, ako ga nemate“, objasnio je Mali. Dodao je da se penzioneri, korisnici socijalne pomoći i oni koji su pod Upravom za krivične sankcije, ne prijavljuju za novčanu pomoć, već im novac na račun leže automatski.

Prema njegovim rečima, do osam sati  prijavio se 176.281 građana preko e-portala. Naglasio je da se da se prošle godine u prvih pola sata za 100 evra prijavilo 3.900 ljudi, a noćas u prvih pola sata prijavilo se preko 20.000 ljudi, što je pet puta više.

„Mi očekujemo da ćemo u narednim satima preći i 500.000, a danas i prvi milion. Prošle godine 100 evra je dobilo 6,2 miliona građana, od kojih se prijavilo četiri miliona i 300.000. Ne prijavljuju se penzioneri, njih ima 1,7 miliona, korisnici socijalne pomoći i oni koji su na odsluženju sankcija, njima novac leže na račune“, kazao je Mali.

Naglasio je da prijavljivanje traje  do 15. maja, a od 5. maja se otvara i kol centar, te će građani moći da se prijave putem telefona. Objasnio je da će oni građani koji su se prijavili za prvih 30 evra, automatski dobiti i drugi deo pomoći na račun u novembru mesecu i da nije potrebno da se prijavlju ponovo nakon prve isplate.

Mali je najavio da će  6. maja novac biti isplaćen svim pencionerima, dok će već narednog dana isplatiti sve korisnike socijalne pomoći i Upravu za krivične sankcije. Doć će od a 12. maja početi e isplata ostalim građanima koji su se prijavili. Mali je kazao da očekuje da do 20. maja bude završena  isplata građana koji su se prijavili za državnu pomoć. On je dodao da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, a nezaposleni dodatnih 60 evra.

Treći paket pomoći države privredi i građanima iznosi ukupno 257 milijardi dinara.

Fiskalni Savet je u Oceni Predloga rebalansa budžeta Republike za 2021. godinu naveo da će to državu koštati 450 miliona evra i taj deo trećeg paketa antrikriznih mera ocenio kao „ekonomski najmanje opravdan“.  Kako je obrazložio Fiskalni savet u budžetu nema raspoloživih sredstava, što znači da poreski obaveznici prvo moraju da se zaduže uz kamatu da im se sredstva isplatila.

Isto smatra i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, ekonomista Milan Ćulibrk. On je za  Nova.rs kazao da je dodela 30 plus 30 evra „jedana od najgorih i najneodgovornijih mera“, pri čemu se kod građana Srbije stvara i potpuno pogrešno uverenje da je država njima nešto poklonila. Istakao je da će takozvani poklon države građane koštati mnogo. „Verujem da će država uzeti dugoročni kredit uz kamatu od 3 odsto godišnje. Kad se sve sabere građani koji su dobili 60, na kraju će vratiti 62, 63 evra, a građani koji su dobili 110, vratiće 115 ili 116 evra.“, objasnio je.

Siniša Mali je na pitanje novinarke kakao komentariše kritike kazao da je neko pogrešno sračunao.“Stabili smo, postupo smo stabilni. Mi danas imamo 240 milijardi dinara na računu. Potpuno smo likvidni, imamo novca i želimo da damo podršku privredi i državi da prebrode krizu izazvanu korona virusom“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Galija
Za 5 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 10 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 14 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 17 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 20 minuta

Feel

Maneskin

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend