Ekonomija

Uskoro podela bicikala, učenici iz ugroženih porodica neki od mogućih kandidata

Image by renategranade0 from Pixabay
Najavljena je podela bicikala u okviru projekta koji bi trebalo da utiče na povećanje zaštite životne sredine, ali i regulisanja broja vozila na ulicama. Bicikle bi, prema najavama gradonačelnice Niša trebalo da dobiju između ostalih i učenici koji su socijalno ugroženi.

Podela bicikala kreće za dve nedelje, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski prilikom jučerašnjeg prijema građana u Gradskoj kući. Biciklama se, za razliku od stanova koji su ranije nezvanično predstavljani kao socijalni a sada samo stanovi po nižim cenama, mogu radovati i oni iz socijalno ugroženih kategorija, a jedna od kategorija biće i učenici iz socijalno ugroženih porodica.

,,Mi ćemo za jedno dve nedelje dodeljivati bicikle, između ostalog preko Agenicije za bezbednost u saobraćaju, a jedna od kategorija će biti da dobijaju učenici koji su iz socijalno ugroženih porodica. Imaćemo određene kriterijume u vezi sa tim, kao i zahteve“, izjavila je Sotirovski.

Gradonačelnica je na konferenciji za novinare uporedila podelu bicikala i stanove u ulici Majakovskog, rekavši da je jedan od uslova za dodelu bicikala i to da je učenik iz socijalno ugrožene porodice, i u tom slučaju se može reći da je pomoć za ugrožene, dok se za stanove u ulici Majakovskog ne može reći da su stanovi za socijalno ugrožene nego su stanovi koji se prodaju po manjim cenama.

Konkurs za sufinansiranje i nabavku bicikala je raspisan sa ciljem da se poveća zaštita životne sredine i smanji broj vozila na ulicama. Ovim konkursom predviđeno je da se obuhvati i postavka punkta „rent-a-bike“, gde će građani moći besplatno da iznajme bicikl u skladu sa svojim potrebama, najavila je ranije gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Raspisivanje je trebalo da krene kada se završe radovi na biciklističkoj stazi od mosta na Kutniskoj reci do kružnog toka prema Niškoj Banji.

Podsetimo, gradsko veće je uslovilo rešenje o dodeli 228 auto-sedišta za decu rođenu u toku prethodne godine, pa je ove godine novac umesto u dečja sedišta uložen u kupovinu bicikala.  Za ovaj konkurs izdvojeno je pet miliona dinara. Subvencije predviđene za nabavku bicikala predviđene su nacrtom  Programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u gradu za 2021. godinu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maneskin
Za 0 minuta

Gossip

Maneskin
Tom Grennan
Za 2 minuta

Don't Break the Heart

Tom Grennan
Enigma
Za 6 minuta

Out From the Deep

Enigma
Faithless
Za 10 minuta

One Step Too Far (feat. Dido)

Faithless
Gaelle
Za 13 minuta

Give it Back

Gaelle

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend