Ekonomija

Usvojen prvi ovogodišnji rebalans gradskog budžeta koji je umanjen za 10,5 miliona dinara

Image by Steve Buissinne from Pixabay
Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša usvojen je rebalans gradskog budžeta koji je smanjen za deset i po miliona dinara, dok je planirani budžet bio u iznosu od oko 11,8 milijardi dinara. Na sednici je pored rebalansa budžeta usvojen i predlog o refinansiranju dva kredita, zbog čega će iz gradske kase do kraja godine biti izdvojeno 285 miliona dinara.

Nadležni navode i da smanjenje budžeta neće uticati na realizaciju započetih investicija. Direktor KLERP-a Dušan Radivojević rekao je da se neće odustati od nijednog projekta koji je definisan u inicijalnom budžetu.

“Trenutno se radi samo balansiranje sredstava u skladu sa dinamikom i poteškoćama koje se javljaju na pojedinim projektima, pogotovu na kapitalnim projektima jer iziskuje mnogo vremena oko imovinske pripreme”, izjavio je Radivojević na sednici. Objašnjava da je za projekat naselja Ardija restitucija usporila postupak izgradnje, kao i da su se tek sada stekli uslovi, pa je budžet rasterećen za sredstva koja nije moguće potrošiti u ovoj godini.

On je dodao da Grad ne odustaje ni od jednog projekta koji je definisan inicijalnom budžetu.

Danijela Spasović iz Uprave za finansije istakla je da je mišljenje Ministarstva finansija bilo da bi Grad trebalo da uskladi određene rashode u odnosu na prihodovnu stranu.

“Tako da smo mi odradili taj deo, korigovali i rashodovnu i prihodovnu stranu. Radi se od iznosu od 10 i po miliona dinara, bilo bi više da nije bilo ovih kredita koji će se refinansirati.

Inače, odbornici su se sastali posle dvomesečne letnje pauze, a 15. sednica Skupštine Grada počela je proširenjem dnevnog reda za više od 10 tačaka, među kojima su neke predložene po hitnom postupku, kao što je odluka o rebalansu budžeta. Na odluku da se rebalans stavi u zadnji čas su opozicioni odbornici imali zamerke, ali je predsednik Skupštine Boban Džunić odgovorio da je to učinjeno kako bi se više vremena dalo za javnu raspravu.

Javna rasprava je bila u elektronskom obliku, a građani i građanke Niša, kao i svi zainteresovani su svoje predloge i prigovore mogli da dostave mejlom do 19. do 21. avgusta.

Iz opozicione koalicije “Niš, moj grad” bilo je primedbi na dosadašnji rad, pogotovo oko planirane izgradnje akva-parka.

“Mi mislimo da je tih 2 milijarde i 300 miliona trebalo uložiti u nekakav drugi smisao, a pre svega mislimo na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jer realno govoreći Niš nema kud ako ne reši to pitanje”, izjavio je Dragoslav Ćirković iz koalicije “Niš, moj grad”.

Na sednici je usvojena izmena Odluke o utvrđivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama i rasporedu sredstava iz budžeta Grada Niša gradskim opštinama, pa je smanjen transfer opštinama za 26 miliona dinara.

“To nisu osnovni prihodi opština, da pored transfera imamo i ostale naknade od poreza, zauzeća javnih površina i ostalih prihoda, a koje gradske opštine prihoduju, a koje su ostale iste u prethodnom iznosu”, rekao je većnik Miroslav Đokić.

Na Sednici je bilo kritika, tokom rasprave o budžetu, zbog čega se o prvom ovogodišnjem rebalansu odlučivalo po hitnom postupku, dok je gradonačelnica navela da će sve ideje opozicije, koje su dobre, biti i prihvaćene.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend