Ekonomija

Usvojen završni račun budžeta za prethodnu godinu, najviše novca za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, saobraćaj i razvoj turizma

Foto: Pixabay
Jedna od najvažnijih tačaka na 23. sednici Skupštine Grada odnosila se na predlog odluke o završnom budžetu Grada Niša za 2021. godinu. Prema podacima Uprave za finansije Grad je u prošloj godini prihodovao sa 95 odsto, dok rashodi iznose 91 odsto.

“Ostarenje prihoda je 11.123.935.551 dinar ili 95,30 odsto, dok je obim rashoda 10.906.273.007 dinara ili 91,06 odsto. Najviše novca je otišlo za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, za organizaciju saobraćaja i infrastrukture, poljoprivredu i razvoj turizima, lokalni i ekonomski razvoj omladine i sporta“, objasnila je Nina Ilić v.d. načelnica Uprave za finansije.

Prema  rečima načelnice Uprave za finansije najveći prihodi su ostvareni od poreza na zarade što znači da je došlo do većeg zapošljavanja i porasta zarada, kao i od poreza na imovinu koji je uslovljen porastom broja poreskih obveznika, odnosno povećanom izgradnjom na teritoriji grada.

“Što se tiče prihoda najveći prihodi su ostvareni po onovu poreza na zarade i to je u iznosu od 8.352.843.351 dinar što je 73,26 odsto od ukupnog bužeta, drugi po važnosti i zastupljenosti u prihodima budžeta je porez na imovinu u iznosu od 1.732.226.000 dinara ili 15, 19 odsti i redovi transveri sa nivoa Republike su 1.545.718.000 dinara ili 13, 56 posto”, objašanjava Ilić i dodaje da je kreditna zaduženost 630 miliona.

Kada je budžet u pitanju opozicija smatra da se čelnici gradske vlasti hvale kapitalnim investicijama, dok u praksi ništa nije urađeno. “Kad su kapitalne investicije u pitanju to je jedno veliko ništa. Ništa nije urađeno, Grad se iznova zadužuje”, kritikovao je Branisav Jovanović odbornik koalcije “Niš moj grad” čelnike gradski vlasti i dodao da je kreditna zaduženost ista kao kada je na vlasti bila druga garnutura.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski na to kaže da na Grad račinu trenutno ima sredtstava da se krediti vrate, ali da je kamatna stopa niska, te će ih refinansirati, a novac uložiti u kapitalne investicije.

“U ovom trenutku sa svim plaćenim dažbinama na računu imao milijardu i tristotine miliona dinara što znači da bismo mogli da otplatimo sve te kredite, ali obzirom na to da su danas jeftini krediti i da je ta kamata minimalna, smatramo da taj novac treba da uložimo u neke kapitalne stvari“, ističe gradonačelnica i dodaje da su takve investicije Akva park, Somborski bulevar, rekonstrukcija veznog cevovoda Medijane kojim se grad snabdeva vodom, a koji kako kaže na obnovu čeka trideset godina.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 28 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend