Ekonomija

Više od 1.000 slobodnih radnih mesta u Nišu, starijima teže da nađu posao

Nezaposleni imaju priliku da nađu zaposlenje u nekoj od tridesetak kompanija koje učestvuju na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja, a najviše radnih mesta ima u IT sektoru, oblasti prehrambene i tekstilne industrije, turizma i ugostiteljstva. Prilike su razane, a građani u potrazi za poslom ističu da se mladi brže i lakše zapošljavaju, dok su kako kažu za starije godine često prepreka.

Na Sajmu učestvuje 31 kompanija, a dostupno je 1.080 slobodnih radnih mesta, što prema rečima Bobana Matića, direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ovaj sajam čini najvećim u zadnjih par godina.

„Kompanije traže radnike iz svih oblasti, a najzastupljenije pozicije su u oblasti tekstilne i prehrambene industrije, ugostetljstva i turizma, ekonomije i prava, kao i it sektora“, objašnjava Matić i dodaje da se na evidenciji NSZ trenutno nalazi 19.354 lica što je kako kaže za 25 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ponuda je raznolika, a poslodavci sa kojima smo razgovarali kažu da interesovanja ima. „Mi smo kompanija koja se bavi elektronskim sistemima, na tržištu smo trideset godina. Tražimo mašinske indžinjere, elektroindžinjere, mašinske i elektrotehničare i  zavarivače ali su to zanimanja koja se teško nalaze. Dakle posla ima, ali ne i radnika“, kažu iz ove kompanije.

Uslovi su različiti i dok neki traže prethodno iskustvo na istim i sličnim poslovima, ima i onih koji kažu da sve može da se nauči potrebna je samo dobra volja i želja za učenjem. „Tražim pekara, prehrambenog tehničara i adminstrativnog radnika. Interesovanja ima, a prethodno sikustvo nije presudno. Potrebna je samo želja za učenjem i malo dobre volje“, kaže jedna preduzetnica.

Posetioci sajma došli su kako kažu da se upoznaju sa prilikama za posao i poslodavcima i pronađu nešto za sebe. „Po struci sam menadžer bezbednosti, ali u svojoj branši ne mogu da nađem posao. Tražim posao u administraciji jer u tome imam najviše iskustva“, kaže jedna devojka.

Nezaposleni ističu da je starijima teže da nađu posao u struci. „Završio sam srednju ekonomsku školu tražim posao u struci, ponuda ima, ali ne u velikom broju. Jer čak i za niža radna mesta konkurišu ljudi sa fakultetskom diplomom. Ja sam trenutno bez posla, ali ga teško nalazim jer se svuda traže mlađi. Desilo mi se čak i da me ne pozovu na razgovor, verovatno zbog godina, starosna diskriminacija“, kaže sugrađanin.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi nešto više od 19.000 lica, što je kako kažu iz niške filijale za 25 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keziah Jones
Za 0 minuta

The Wisdom Behind the Smile

Keziah Jones
Low Deep T
Za 4 minuta

She's the Only One

Low Deep T
Jackons 5
Za 7 minuta

Who's Loving You

Jackons 5
Almond & Pitney
Za 11 minut

Something's Gotten a Hold of My Heart

Almond & Pitney
Bennie Goodman
Za 15 minuta

Sing Sing Sing

Bennie Goodman

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend