Ekonomija

Više od četrdeset Nišlija dobilo sredstva da započne sopstveni posao

Četrdesetdevet građana dobilo je subvencije da započne sopstveni posao u okviru Programa i mera aktivne politike zapošljavanja – samozapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje. Uručenju ugovora je pored direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića i gradonačelnice Dragane Sotirovski, prisustvovala i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Među građanima koji su dobili sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa, veliki je broj žena, a biznis ideje se razliku od onih koje će otvoriti pekaru, ordinaciju pa do onih koje se bave programiranjem.

“Baviću se programiranjm i mislim da je ovo odlična odskočna daska za bolje sutra”, kaže jedna preduzetnica i dodaje da je ovo odlična prilika za sve mlade ljude koji žele da započnu sopstveni biznis i pokrenu nešto svoje da to i učine.

“Veliki broj ljudi koji su do juče bili nezaposleni, već od ponedeljka ulaze u svet biznisa u jedan novi način funskionisanja i rada”, kazao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i dodao da je ovo prilika da se ohrabre oni koji žele da se upuste u preduzetničke vode i realizuje sopstvene biznis ideje.

On je dodao da za ovaj program vlada veliko interesovanje građana: “Program samozapošljavanja izaziva najveće interesovanje nezaposlenih u Srbiji, obzirom na to da smo do sada imali preko 7.000 zahteva od strane nazposlenih lica da započnu sopstveni posao. Do kraja godine ćemo sigurno uspeti da uključimo 4.000 novih koji žele da započenu sopstveni biznis, a ugovori su do sada zaključeni sa preko 2.500 građana.”

Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja ističe da je broj nezaposlenih na teritoriji Niša smanjen za preko 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je kako kaže pozitivan pokazatelj.

“Prema podacima Nacionale službe za zapošljavanje u Nišu broj nezaposlenih se u odnosu na isti period prošle godine znatno smanjio za čak 22 odsto. To su izuzetno dobri rezultati i iza njih stoji veliki trud, rad i stateški plan”, kaže ministarka.

Za mere aktivne politike zapošljavanje Nacionalna služba za zapošljavnje izdvojila  14,5 miliona , dok je iz gradskog budžeta u te svrhe opredeljen 15 miliona dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend