Ekonomija

Vlada ograničila cene osnovnih životnih namirnica u naredna dva meseca

foto: City Smart
Vlada Srbije donela je odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica: šećera, brašna, ulja, mesa i mleka.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kazala je da je na predlog resornog ministarstva Vlada Srbije donela Uredbu o ograničavanju proizvođačkih cena i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

Odluka se odnosi na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

„Donošenjem ove Uredbe cene pomenutih proizvoda u naredna dva meseca ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana”, rekla je Matić.

Odlukom, je predviđeno je da proizvođači ovih pet namirnica ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Za kršenje navedenih odredbi, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Prema rečima ministarke Matić  mera  je bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći deo troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom.

Podsetimo, Vlada je nedavno donela odluku da se cena hleba  od braša T-500 ograniči na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.Odluka je doneta zbog nedavnog pokupljenja hleba koji je u pojedinim marketima dostigao cenu od čak 60 dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lacni Franz
Za 1 minut

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Nicim Izazvan
Za 5 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan
David Austin
Za 9 minuta

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 12 minuta

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 15 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend