Ekonomija

Vučić: Isplata 30 evra pomoći počinje 6. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će isplata 30 evra pomoći građanima započeti u četvrtak, 6. maja. Prvi će pomoć dobiti penzioneri jer su, prema Vučićevim rečima, to zaslužili. Korisnici socijalne pomoći i „ljudi koji se nalaze u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija“ pomoć će dobiti 7. maja, dok će isplata ostalim građanim započeti 12. maja, poručio je Vučić.

On je rekao da će se celokupna isplata državne pomoći građanima i privredi obaviti tokom maja meseca. Pomoć, koju će prvo dobiti penzioneri i korisnici socijalne pomoći, biće isplaćena i preduzetnicima, autoprevoznicima i ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Već 10. maja idemo sa isplatom 50 odsto minimalca preduzetnicima, mikro, malim i srednjim i velikim preduzećima. A 12. maja krećemo sa isplatom 30 evra svim ostalim građanima koji su se prijavili“, naveo je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Dodao je da će 20. maja početi isplata 100 evra za sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji su se prijavili za državnu pomoć. Srbi iz ove pokrajine koji su nezaposleni dobiće po 200 evra pomoći. Nakon toga, autoprevoznici dobiće po 600 evra pomoći, obećava predsednik Srbije.

Vučić je ovu pomoć pompezno najavio. Smatra da će na taj način građani moći da vide rezultate svog rada, ali i rezultate uspeha srpske države. Sve to je bilo moguće samo zahvaljujući strpljenju i radu građana, ocenjuje Vučić.

On je još jednom pozvao građane da se vakcinišu. Prema njegovim rečima, tako će država imati još bolje rezultate. Ipak, to isto ne smatraju i ekonomisti koji kažu da će građane ta pomoć mnogo više koštati.

Fiskalni Savet je u Oceni Predloga rebalansa budžeta Republike za 2021. godinu naveo da će to državu koštati 450 miliona evra. Kako je obrazložio Fiskalni savet u budžetu nema raspoloživih sredstava. To znači da poreski obaveznici prvo moraju da se zaduže uz kamatu da im se sredstva isplatila.

Isto smatra i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, ekonomista Milan Ćulibrk. On je za Nova.rs kazao da je dodela 30 plus 30 evra “jedana od najgorih i najneodgovornijih mera”. Pritom se kod građana Srbije stvara i potpuno pogrešno uverenje da je država njima nešto poklonila.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Anana Kaye
Za 1 minut

Senor

Anana Kaye
London Grammar
Za 6 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Laurel
Za 9 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 13 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 17 minuta

You

Marvin Gaye

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend