Ekonomija

Vučić najavio da će razgovarati o preuzimanju radnika iz fabrike Šinvon, iz Sloge poručuju da radnici moraju imati isti status kao u firmi u kojoj su do sada radili

Foto: printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom zatvaranja niške firme "Šinvon" i poručio da će pregovarati oko preuzimanja radnika sa drugim firmama. Radnici strahuju da će jedan deo ipak ostati bez posla kako je najavljeno da će samo oni sa ugovorima za stalno preći u "Juru" jer je "Šinvon" ćerka te firme.

„Pobrinućemo se i za te radnike, već razgovaramo sa niškim poslodavcima koji će najveći deo ili gotovo sve radnike da preuzmu kod sebe“, poručuje predsednik. Njegovu posetu prvi će dočekati Kraljevčani, jer će sastanak prvo održati sa Leonijem koji ima proizvodne pogone i u Nišu, sa ciljem da preuzmu deo radnika, najavio je u jučerašnjem obraćanju.

Podsetimo, Šinvon je zvanično doneo odluku da zatvori deo proizvodnje sa 660 radnika. Tačno 264 radnika zaposlena za stalno moći da pređu u Juru, ali ono što brine je da će imati drugačiji ugovor nego u prvobitnoj firmi, a sudbina ostalih oko 400 radnika je neizvesna.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nedavno je na jednoj konferenciji kazala da će Grad postupiti odgovorno prema sugrađanima.

„Ono što mogu da kažem je da radnici ne treba da brinu, jer smo se kao i do sada pokazali kao grad odgovornim“, izjavila je Sotirovski, praveći paralelu između Benetonovih radnika, gde je deo radnika premešten, i radnika iz Šinvnona.

Da deo radnika lako može da ostane bez posla ukazao je Branislav Ilić iz Unije sindikata Srbije „Sloga“.

„Njima je ponuđen ugovor na šest meseci, a ne za stalno kakav su imali“, kaže Bratislav Ilić za City Smart. Poziva radnike iz Šinvona da se učlane u Sindikat Jure kako bi mogli da im pomognu.

„Oni su dužni da prebace radnike sa takvim statusom kakav su imali u Šinvonu, znači da budu za stalno. Ne znam zašto se inspekcija ne uključi, to je sada na njoj da se umeša i odradi posao u korist radnika. Još uvek je nejasna situacija da li se firma gasi ili se gasi samo pogon. Da li je to pozajmica radnika ili nešto drugo, pitanje je šta će biti posle isteka šest meseci“, izrazio je svoje nedoumice Ilić.

Pojašnjava da radnici strahuju zbog toga što će oni koji nisu za stalno biti na birou, to znači bez posla, a radnici koji su imali ugovor za stalno će biti u mogućnosti da rade pod ugovorom na šest meseci. Kako je na sličan način veliki broj radnika iz vranjske kompanije Geoks ostalo bez posla, strah niških radnika i radnica je sasvim opravdan.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Schiller Mit Heppner
Za 1 minut

Dream of You

Schiller Mit Heppner
Savage Rose
Za 5 minuta

Meet Me There

Savage Rose
Kylie Auldist
Za 9 minuta

No Use

Kylie Auldist
Gloria Gaynor
Za 12 minuta

I Will Survive

Gloria Gaynor
Lacni Franz
Za 16 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend