Ekonomija

Zejtin sve skuplji: cena dostigla 192 dinara, pojeftinjenje tek na jesen

foto: City Smart
Cena zejtina je poslednjih dana dostigla vrednost od skoro 192 dinara za litar. Litar zejtina ćete u zavisnosti od prodavnice morati da platite od 142,99 dinara do 191,99, prenosi N1. Ipak, očekuje se da od jeseni cena ulja krene naniže. Vreme koje jedan radnik treba da provede na poslu da bi kupio litar zejtina je 26 minuta.

Za godinu dana litar zejtina je poskupeo za 24 odsto. Situacija je takva i na svetskom tržištu, a ne samo u Srbiji, navode stručnjaci. Ipak, ne postoje pravila koji je zejtin najskuplji. Tako ono što je u jednom marketu skupo, u drugom može biti mnogo jeftinije.

Cene “Vital” ulja na rafovima velikih trgovaca trenutno se kreću od 160,99 do 179,9 dinara. “Dijamant” možete naći po ceni od 149,99 do 177,99 dinara, dok “Iskon” ide od 162,99 dinara do 191,99 dinara za litar, već u zavisnosti od prodavnice. Trenutno se najviše isplati kupovina suncokretovih ulja pod oznakom robnih marki. Ta ulja su najjeftinija i cene se kreću između 142 i 150 dinara.

Prosečna cena zejtina u januaru bila je oko 151 dinar za litar. Pre godinu dana, cena je bila za 30 odsto niža, navodi se u podacima Potrošačke korpe koju redovno izračunava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Potrošačka korpa za februar i mart još uvek nije objavljena, a cene mogu biti samo više od ovih. Vreme koje jedan radnik treba da provede na poslu da bi kupio litar zejtina je 26 minuta.

Na rast cena ulja u Srbiji uticala su svetska kretanja i to kako stvari funkcionišu na berzi. Naša cena na domaćem tržištu prati kretanje cena na međunarodnom tržištu sa većim ili manjim zakašnjenjem, navode stručnjaci. Do novog roda suncokreta ove godine, a to je u avgustu, sigurno nećemo imati jeftinije ulje, zaključuju.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rabbitt
Za 0 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 4 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 8 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 13 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 17 minuta

Sinnerman

Nina Simone

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend