Hronika

Carinici sprečili krijumčarenje zlatnika i preko 100 hiljada evra

Foto: Uprava carina
Carinici su na graničnim prelazima Batrovci i Strezimirovci otkrili pokušaj krijumčarenja zlatnika i velike količine novca. Oni su na prelazu Batrovci otkrili pokušaj krijumčarenja preko 108.000 neprijavljenih evra. Na izlazu sa graničnog prelaza Strezimirovci sprečili su pokušaj jednog putnika da prokrijumčari čak 85 zlatnika.

Pokušaj jednog putnika da prokrijumčari čak 85 zlatnika otkriven je 14. aprila na prelazu Strezimirovci. Na ovom prelazu ka Bugarskoj zaustavljen je kombi sa prikolicom holandskih registarskih oznaka. Njime je upravljao 45-godišnji holandski državljanin turske nacionalnosti koji je, iz Holandije u kojoj živi, krenuo na put ka Turskoj.

Upitan da li ima nešto da prijavi, kazao je da sa sobom nosi samo lični prtljag. Usledio je detaljni pregled tokom kojeg je u kabini vozila je otkrivena najlon kesa sa dve kutijice pune zlatnika i nešto nakita.

U kutijicama se nalazilo ukupno 85 zlatnika, od kojih su najmanji bili prečnika 18 milimetara, dok je jedan najveći bio prečnika 35 milimetara. Pored zlatnika u jednoj od kutijica otkriven je i zlatni lanac dug gotovo pola metra (49 cm). Nakon preciznog merenja utvrđeno je da je ukupna težina otkrivenog zlata 226,7 grama, navode iz Uprave carina.

Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, dok je zlato privremeno zadržano. Takođe je zadržano i vozilo jer vrednost prekršaja prelazi vrednost jedne trećine putničkog kombija u kome je otkrivena krijumčarena roba.

Italijanski državljanin pokušao je da prokrijumčari više od 100 hiljada evra. Slučaj je otkriven 13. aprila oko 20 časova, kada je na red za redovnu carinsku kontrolu na izlasku iz zemlje pristigao kombi ”Iveko” bugarskih registarskih oznaka.

Carinik je 38-godišnjeg italijanskog državljanina pitao da li ima nešto da prijavi. Vozač kombija je rekao da sa sobom ne nosi ništa sem ličnih stvari. Detaljan pregled koji su potom zajedno sproveli carina i policija opovrgao je vozačeve reči. Kombi je bio pun neprijavljenih deviza, skrivenih na raznim mestima, saopštili su u Upravi carina.

Neprijavljeni novac je otkriven iza suvozačevog sedišta u rancu u kutiji od keksa, u mini ručnom frižideru, ispod navlake menjača u fabričkoj šupljini i fabričkoj šupljini predviđenoj za kasetofon (CD plejer). Tek tada je putnik službenicima priznao da se u kombiju nalazi pozamašna suma neprijavljenih evra.

Ukupno je pronađeno 117.120 evra, dok je vozač u novčaniku imao još 1.000 evra. Pošto je dozvoljeno prenošenje do 10.000 evra bez prijavljivanja, taj novac je putniku vraćen. Ostatak je zadržan i biće predmet sudskog postupka. Zbog sumnje na krivično delo pranje novca, sva raspoloživa dokumentacija je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu koje je nadležno za ovakve slučajeve.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za -0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend