Društvo Hronika

Igor Jurić apeluje da se uvede “Amber alert”

Foto: Fejsbuk, Fondacija Tijana Jurić
Telo nesrećno nastradalog momka Jovana Veselinovića pronađeno je u nedelju posle višednevne potrage na samo nekoliko stotina metara od policijske stanice u žbunju pored nedovršene zgrade namenjene za mlade talente. Prema pisanjima medija na mestu gde je pronađen je poslednji put lociran njegov mobilni telefon. Igor Jurić osnivač Fondacije Tijana Jurić apeluje da se pod hitno uvede sistem Amber Alert za alarmiranje javnosti u slučaju nestanka nekog deteta.

Na svom Twiter nalogu Igor Jurić, osnivač fondacije “Tijana Jurić”, koji deli istu bol sa majkom Milicom Cvetković uputio je poruku svima, a pre svega onima koji odlučuju o tome kako ovaj sistem treba da funkcioniše.

,,Uspeli smo da pronađemo još jedno nestalo dete. Mrtvo. Da li ste svesni da nismo uradili ništa da predupredimo ovakve tragedije? Jedno veliko ništa! I pitam se, još koliko ćemo još naše dece izgubiti da uradimo bar nešto? Zakazali smo po ko zna koji put. Saučešće porodici” ,  napisao je Jurić.

Igor Jurić se već neko vreme unazad zalaže da se uvede “Amber alert” , sistem koji bi omogućio da se u najbržem mogućem roku alarmira nestanak deteta.

Za ovaj konkretan slučaj ne bi mogao da se primeni jer je Jovan bio punoletan u trenutku nestanka, ali bi mogao biti primenjiv za mnoge druge slučajeve nestanka dece.

Ideja njegove fondacije u javnosti  često je, kako kaže, pokušavana da se obesmisli i diskredituje.

,,U medijima se skoro svakodnevno pojavljuju određeni ljudi koji iz njima znanih (očigledno interesnih pobuda) javnosti serviraju laži o sistemu koji treba da zaživi u Srbiji, pokušavajući na taj način da umanje važnost postojanja jednog ovakvog sistema u pravno uređenoj državi.”, napisao je na sajtu fondacije Igor Jurić.

Kako bi funkcionisao Amber alert?

Ovaj sistem postoji u 12 evropskih država. Aktivira se kada se proceni da postoji realan razlog. U trenutku kada se aktivira, građani mogu da se informišu preko svih kanala informacije.

,,Mehanizam child alert podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima”, piše na sajtu Fondacije.

Amber alert obaveštava javnost da je dete nestalo, kao, kada i gde je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete.

Fondacija “Tijana Jurić” zalaže se za uvođenje “child alerta” u Srbiju od 2015. godine. Fondacija je do sada više puta javno ukazala da je uvođenje ovakvog sistema od preke potrebe za bezbednost dece.

Podsetimo se, Jovan Veselinović nestao je 17. februara oko 23 časa, kada se javio majci i rekao da uskoro dolazi kući. Za njim od 17. februara kreće potraga u kojoj su učestvovali pripadnici MUP-a, ali i građani Niša.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend