Hronika

Počelo suđenje vozaču iz nesreće u Duvaništu, izjavio da nije kriv

Počelo je suđenje Nemanji Stamenkoviću (20) iz Beograda zbog postojanja opravdane sumnje da je 4. januara usmrtio dvojicu pešaka, dvanaestogodinjeg Andreja Prekljušaja i četrdesetosmogodišnjeg Dejana Ilića na Bulevaru Medijana krećući se nedozvoljenom brzinom od preko 130 kilometara na čas. Okrivljeni je negirao krivicu.

Okrivljeni je kazao da se kaje zbog nesreće, jer su tri porodice uništene, ali da nije kriv. Objasnio je se ne seća dobro šta se dogodilo i da je u nekom trenutku imao pomračenje svesti. „Sećam se da sam vozio po propisima i najnormalnije, krećući se iz pravca Durlana ka Trošarini. Otišao sam najpre po drugaricu Ivu, a nakon toga smo nastavili u pravcu Mokranjčeve ulice po Lanu. Odatle smo se uputili ka Bulevaru Nemanjića. Kretali smo se iz pravca gradske bolnice ka Stop Šopu“, ispričao je.

Kako je dalje naveo kada je stigao do kružnog toga nije bilo više od dva vozila. ,,Primetio sam vozilo koje se nalazilo na bezbednoj razdaljini. Međutim u jednom momentu mi se učinilo da se vozilo cimnulo ka meni u levo i delovalo je da će da me udari. Uplašio sam se. Bio sam u šoku. Volan sam stisao sa obe ruke snažno i pognuo glavu. Moguće je da sam to uradio kako bih izbegao nesreću ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim“, kazao je okrivljeni.

Objašnjava da je u tom momentu osetio grčenje u vratu i mišićima tela i počeo je da gubi orijentaciju u prostoru. Kako kaže učinilo mu se da je osetio šum u uhu, a predmeti su počeli da mu beže pred očima. Sledeće čega se seća je da je izašao iz auta da udahne vazduh. Ne seća se da li je stajao ili hodao, niti koliko je trajalo. Poslednje čega se seća jeste da je plakao kada mu je neko kazao da se dogodila nesreća.

Zbog toga je advokat odbrane Saša Knežević zatražio psihijatrijsko veštačenje ,,Veštačenje je neophodno jer je u pitanju mlađe maloletno lice, jer je to granica gde neko iz maloletstva prelazi u punoletno doba. Često se dešava da ta lica nisu dovoljno formirana, u smislu da ne razmišljaju na ispravan način. Sa druge strane samo psihilog može da kaže šta se dogodilo, jer nije moguće da je u pitanju samo brzina“, kazao je Knežević.

Zastupnici porodica izneli su primedbe na račun veštaćenja po kome je utvrđeno da se u trenutku nesreće vozilo kretalo brzinom od najmanje 131 kilometar na čas. Oni su zatražili da se veštak ispita i istakli da je analiza pokazala da se vozilo zapravo kretalo brzinom od 152 kilometara na čas. Zbog toga traže novu klasifikaciju  krivičnog dela i kaznu od 12 umesto 8 godina.,,Imali smo primedbu na račun veštačenja. Zbog toga što veštak saobraćajne struke na jedan paradoksalan, gotovo neshvatljiv način utvrdio najmanju moguću brzinu kretanja, a ne preciznu“, kazao je advokat, Goran Đorđević.

Na današnjem ročištu ispitani su svedoci događaja koji su izjave ranije dali u Tužilaštvu.  Prema rečima svedoka Dragana Ognjanovića, komšije Dragana Ilića, šetali su uobičajenom trasom od Disa do Stop Šopa. U jednom momentu je, kako kaže, čuo udarac i krajičkom oka zapazio crni auto kako leti ka njima. Bacio se na ogradu očekujući udarac. Kada je došao sebi shvati je da je dobro i da se na nekih stotinak metara od njega nalazi crcni auto i da su suvozačeva vrata otvorena. Nije primetio ko je bio za volanom, niti u kolima. Ustao je i potražio prijatelja koji je ležao na kolovozu. Nakon dolaska policije čuo je za još jedno telo, ali su oni kazali da je u pitanju žena ili devojka i upitali da li je bila sa njima. Kako kaž, svedok kasnije je saznao da se radi o dečaku.

Porodica Ilić je najavila nove svedoke koji će potvrditi da se okrivljeni par dana pre nesreće kretao nedozvljenom brzinom niškim ulicama. Aleksandra Kostadinović, majka malog Andreja kazala je da će porodice tražiti kaznu od 12 godina zatvora, ako se pokaže da se vozač u trenutku nesreće kretao brzinom od preko 150 kilomenatara na čas. ,,Meni kao majci to ne znači mnogo, značilo bi kada bi mi se vratilo dete. Ali ipak će odslužiti kaznu.“

Naredno ročište održaće se u aprilu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 4 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
On Air!

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 1 minut

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 4 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend