Hronika

Potraga se nastavlja, iz HE ,,Pirot“ kažu da ne utiču na vodostaj Nišave

Foto: Jovana Denčić
Potraga za mladićem koji je upao u Nišavu kod Pirotu u četvrtak uveče nije dala rezultate. U policiji u ovom gradu kažu da već četvrti dan kako nemaju nikakve novosti o 18-godišnjaku.

,,Nažalost još uvek nije pronađen. Policija i spasilačke službe pretražuju teren, ali za sada bezuspešno” kazala su u policijskoj upravi u Pirotu.  U četvrtak oko 20h policiji je prijavljeno da je neko upao u nabujalu reku u blizini železničkog mosta. Kako je potvrđeno reč je o 18-godišnjem mladiću, migrantu koji je bio smešten u prihvatni centrar kraj Pirota.

Pre dve nedelje u reci je nestala i 17-godišnjakinja, za kojom se tragalo sedam dana. Sedmodnevna potraga se okončala kada je telo devojke pronađeno kod sela Sopot. Građani Pirota pokrenuli su peticiju ,,Za našu decu – da Nišava ne bude ubica”, u kojoj traže od Gradske uprave da hidroelektrana ,,Zavoj” reguliše svoj rad.  Kako su naveli indirektni krivac za utapanje srednjoškoleke je taj što se voda iz hidroelektrane ispušta u Nišavu.U peticiji od Gradske uprave tražili su da se Hidroelektrana ,,Zavoj” pozove na društvenu odgovornost i da svoj rad učini bezbednim, kao i  da preduzmu sve mere zaštite na svojim objektima i infrastrukturi.

Iz Hidroelektrane ,,Pirot“, su za Nova S, kazali da posluju po svim propisima i da ispunjava sve uslove bezbednosti građana. ,,Rad hidroelektrane ,,Pirot“ ne utiče negativno na tok reke Nišave i HE ,,Pirot“ svoj rad prilagođava povećanim vodostajima na reci Nišavi kako ne bi došlo do podizanja nivoa reke i ugrožavanja stanovništa. Hidroelektrana ,,Pirot“ radi tako što vodu koja prođe kroz turbine putem ispusnog kanala evakuiše u kompenzacioni bazen i reku Nišavu. Hidroelektana „Pirot“ radi u skladu sa uspostavljenim procedurama i nalozima dispečera EMS-a i EPS-a,“ piše u odgovoru Novoj S.

Oni su obrazložili da do povećanje vodostaja na reci nije došlo zbog ispuštanja vode u Nišavu, već zbog obilnih padavina. ,,Odgovorni iz hidroelektrane Pirot“ naglašavaju da rad HE ,,Pirot“ nikada nije uticao da vodostaj u reci Nišavi dostigne kotu vode koja dovodi do toka u reci Nišavi kroz major korito već se tok reke zbog rada HE ,,Pirot“ isključivo ostvaruje kroz minor (osnovno) korito,“ piše u odgovoru,  prenosi Nova S.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
On Air!

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 2 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 5 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 8 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend