Hronika

Povređeni motociklista spasen na Suvoj planini

Spasioci Gorske službe sinoć su uspeli da spuste povređenog motociklistu sa Suve planine i odvezu ga do bolnice u Nišu. Motociklista se ne nalazi u životnoj opasnosti.

Nakon skoro pet sati, motociklistu su uspešno spustili do puta, gde je već bilo spremno vozilo Gorske službe kojim je odvezen do bolnice u Nišu. U Gorskoj službi navode da su u spašavanju  prvi put koristili nova nosila koja su značajno olakšala spašavanje.

„Spasioci GSS stanice Niš su nakon 5 časova uspešno spustili povređenog motociklistu koji je zadobio povredu kolena na Suvoj planini, nedaleko od sela Kosmovac. Tokom ove intervencije korišćeno je novo nosilo koje je Gorska služba spasavanja Srbije dobila kao donaciju “Evropske unije”“, saopštili su na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto: GSS

Nosila su znatno lakša nego prethodna i samim tim spasiocima lakša za korišćenje, ali i udobnija za povređenog.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe, navode iz GSS.

Organizacija je osnovana 1952. godine od strane iskusnih alpinista Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente.

„U toku godine, naši spasioci zbrinu preko 1000 povređenih na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i imaju preko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija), u svim delovima zemlje. Naši spasioci su dobili sve pohvale za požrtvovanost, hrabrost i efikasnost, i to od onih kojima smo bili potrebni“, ističu iz ove organizacije.

GSS je član međunarodne organizacije za spasavanje u planini – IKAR i međunarodne organizacije za spasavanje u speleološkim objektima – ECRA. U poslednih par godina je izuzetno aktivan u međunarodnoj saradnji na pitanjima unapređenja bezbednosti i spasavanja. Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Annie Lennox
Za 1 minut

A Whiter Shade of Pale

Annie Lennox
Bakermat
Za 6 minuta

Lion

Bakermat
Sublime
Za 9 minuta

Smoke Two Joints

Sublime
Jinx
Za 12 minuta

Da Smo Se Voljeli Manje

Jinx
Zoe Kida
Za 16 minuta

Bejbi

Zoe Kida

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend