Hronika

Preminula beba zaražena koronom koja je bila na respiratoru

Foto: ilustracija
Beba zaražena koronavirusom koja se nalazila na respiratoru preminula je danas, potvrđeno je iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj. Beba iz Kragujevca nalazila se u teškom stanju i zbog toga je prebačena u ovu ustanovu, ali je nažalost preminula, saopštili su iz ove ustanove medijima.

Novorođenče uzrasta devet dana je zbog multisistemskog popuštanja iz Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac prebačeno u Tiršovu. Direktorka Klinike za pedijatriju u Kragujevcu Anđelka Stojković izjavila je jutros da je novorođenče prebačeno u Beograd kako bi dobilo adekvatnu terapiju zbog posledica citokinske oluje i plućne hipertenzije, a prenosi Nova.rs. Navela je da se taj problem jedino može rešiti aparatom koji ima klinika u Tiršovoj.

„Tokom lečenja zbog razvoja multisistemskog popuštanja svih organa, novorođenče se uz lekarsku pratnju prebacuje u dečju Univerzitesku kliniku u Tiršovoj, zbog nastavka lečenja, koje podrazumeva i zamenu bubrežne funkcije i lečenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije u neonatalnoj kovid jedinici intenzivne nege”, saopšteno je iz Tiršove. Oni su dodali da uprkos primenjenoj terapiji nije došlo do poboljšanja. Multisitemsko popuštanje se pogoršalo što je dovelo do smrtnog ishoda bebe.

Podsetimo, beba je rođena 9. aprila. Nakon rođenja zarazila se koronavirusom, a u Kragujevac je transportovana odmah po utvrđivanju infekcije. Kod novorođenčeta se razvila upala pluća, zbog čega je od trećeg dana života bilo na respiratoru. Kod bebe se kao posledica infekcije razvila i sekundarna plućna hipertenzija što dodatno zakomplikovalo kliničku sliku. Majka deteta je stabilno i dobro se oseća.

To što u bolnicama viđamo sve više dece obolele od koronavirusa treba da nas zabrine, smatra imunolog Srđa Janković. On kaže da za to postoje dva objašnjenja. Jedno od njih je da virus mutira i da traži način da napadne decu sa težim posledicama. Drugi je da što je više zaraženih virus nalazi način da dopre do onih kojima je teže da se odbrane.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend