Hronika Kultura

Preminuo Aleksandar Banjac, poznati klavijaturista i kompozitor

Foto: printscreen youtube
Aleksandar Banjac, poznati klavijaturista i kompozitor, preminuo je iznenada u 45. godini života. Vest o njegovoj smrti iznenadila je kolege, a mnogi se od njega opraštaju preko društvenih mreža. Od Banjca se oprostilo i Srpsko narodno pozorište na svom instagram profilu.

Aleksadar Banjac rođen je 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi. Svoj prvi muzički dinar zaradio je već sa 12 godina.

Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” završio je u Novom Sadu. Kasnije je upisao Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara. Bio je član “Vojvođanskog omladinskog orkestra”, kao i “Big Band-a RTV Novi Sad”.

Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim muzičarima iz zemlje i sveta. Među njima je i Majkl Kersting iz Nemačke, kao i mađarski bluz gitarista Laslo Atila, pišu mediji. Od domaćih su tu Dino Dvornik, Zdravko Čolić, Vlado Georgiev, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević i mnogi drugi.

U prvoj polovini devedesetih bio je član sastava “Revir”, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog benda “Colibri” sa kojim je obišao celu zemlju. Nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje Jovićević “Oktobar 1864”.

Zdravku Čoliću se pridružio 2007. godine, na trećem koncertu na beogradskoj “Marakani”. Sa Borisom Režakom i Brankom Koprivicom osnovao je grupu “Tri rogata” koja je vrlo brzo osvojila srca ljubitelja kvalitetne muzike.

Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na više 40 albuma pop muzike. Banjac je bio klavijaturista prefinjenog osećaja za atmosferu, zvučnu sliku, koji odlično vlada mnogim muzičkim stilovima. Muzički uticaji koji su ostavili traga na njega su Quincy Jones, Dave Grusin, Steve Wonder, Chick Corea, Michael Camillo.

Od Banjca su se oprostili mnoge poznate ličnosti, iznenađene ovim gubitkom. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rare Earth
Za 1 minut

Nice to Be With You

Rare Earth
Scott Mckenzie
Za 3 minuta

San Francisco

Scott Mckenzie
Kurt Maloo
Za 6 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Moloko
Za 9 minuta

I Want You

Moloko
Michelle Gurevich
Za 13 minuta

Russian Romance

Michelle Gurevich

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend