Hronika

Preminuo glumac Milan Lane Gutović

Foto; You tube, Printscreen
Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini.

Glumac je rođen 11. avgusta 1946. godine na Umci kod Beograda.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu  završio je 1967. godine. Bio je deo čuvene ekipe koju su činili kolege sa klase Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović, a koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Odigrao je veliki broj pozorišnih uloga, a ostaće posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj „Pučini“ u JDP. A generacije pamte njegov autorski kabare “Obično veče“, sa kojom je proputovao ceo svet i koja je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Brodveju.

Filmsku karijeru je započeo 1968. godine, kada je debitovao u ostvarenju “Bekstva“ Radoša Novakovića. Deset godina kasnije odigrao je prvu glavnu ulogu u film “Drugarčin“ Miće Miloševića.

Uloga Srećka Šojića u “Tesnoj koži“ donela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u “Beloj lađi“, koja je zahvaljujući njegovoj glumačkoj kreaciji bila jedna od najgedanijih TV serija.

Upravo je on došao na ideju da Šojić priča dijalektom južne Srbije, a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su pozorišne – Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Statueta Ćuran, Nagrada “Zoran Radmilović”, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičar, kao i filmske – “Zlatna arena” u Puli za ulogu u filmu “Poltron“, Nagrada Car Konstantin za uloge u filmovima “Uslovna sloboda“ i “Sedam i po“, Nagrada za najpopularnijji strani lik u Makedoniji.

Preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde je smešten sredinom avgusta zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog koronavirusom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 3 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend