Hronika

Preminuo Kornelije Kovač

Foto: Grad Niš
Čuveni kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81 godini života. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Rođen je u Nišu 1. januara 1942. godine a živeo je i u Subotici, Sarajevu i Beogradu. O rodnom gradu je često i rado govorio.

Prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama.

Karijeru je započeo 1961. godine kada je osnovao  prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. Godine 1963.  učestvovali su na Ju džez festivalu na Bledu u Sloveniji. Bio je u brojnim bosanskim orkestrima pre nego što se pridružio sarajevskom najpopularnijem rok bendu, “Indeksi”.

Godine 1968. se preselio u Beograd gde je osnovao “Korni grupu”, koja je 1974. predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Pisao je muziku za pozorište, filmove, televiziju, kao i za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Bisere Veletanlić, Olivere Katarine, Lepe Brene.

Kornelije Kovač je u filmskoj muzici bio vrlo uspešan. Najpoznatiji filmovi za koje je radio muziku: “Bube u glavi, “Kvar”, “Una”, “Halo taksi”, “Živeti kao sav normalan svet”, “Vreme leoparda”, “Ljubi, ljubi al glavu ne gubi” i druge.

Nebrojano puta je nastupao u Nišu i na Nišvilu, humanitarnim koncertima, a prošle godine je u rodnom gradu dobio nagradu za životno delo “Evergrin festivala”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 58 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 55 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 47 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend