Hronika

Preminuo Milorad Mitković, poznati akademik i ortopedski hirurg

Foto: UKC
Poznati niški akademik i ortopedski hirurg prof. dr Milorad Mitković preminuo je sinoć u 71. godini života od posledica koronavirusa, saopštio je Univerzitetski klinički centar u Nišu. Mitković je radio u ovoj ustanovi, a takođe je bio i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Nišu. Poznat je i po pantentu koji je spasao mnogo života tokom ratova.

Mitković je rođen 1960. godine u Lebanu. Osnovne studije i magistraturu završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Doktorske studije završio je na Medicinskom fakultetu u Nišu. Redovni profesor na Medicinskom fakultetu bio je 2004. godine. Od 1994. do 2015. bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Kliničkom centru.

Redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti postao je 2018. godine i bio je potpredsednik ogranka SANU u Nišu. Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima.

„Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije. Nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata“, kazale su njegove kolege iz UKC. Dodaju da su veoma ponosni što su imali ovakvog saradnika i kolegu.

Jedan od njegovih značajnih pronalazaka bio je sistem za spoljnu fiksaciju kostiju. Ovaj pronalazak i danas nosi njegovo ime. Za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta.

Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti, navode iz UKC-a. Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, kao i jednu ortopedsku kliniku u Kuvajtu. Za svog života objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.  Iz SANU navode da je realizovao i 12 naučnih projekata u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom.

Ostvario je i najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, kao i eksperimentalne hirurgije. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja i Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige.

„Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka. Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića“, zaključili su iz ove ustanove.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Annie Lennox
Za 1 minut

A Whiter Shade of Pale

Annie Lennox
Bakermat
Za 5 minuta

Lion

Bakermat
Sublime
Za 9 minuta

Smoke Two Joints

Sublime
Jinx
Za 11 minut

Da Smo Se Voljeli Manje

Jinx
Zoe Kida
Za 16 minuta

Bejbi

Zoe Kida

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend