Hronika Umetnost

Preminuo slikar Miloš Šobajić, Grad Beograd otvara muzej njemu u čast

Foto: Galerija Art 55, fejsbuk
Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je u 76. godini od posledica izazvanih koronavirusom. Grad Beograd najavio je otvaranje muzeja koji će nositi njegovo ime.

Miloš Šobajić  je rođen 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Organizovao je preko osamdeset samostalnih izložbi širom sveta i učestvovao  na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela izložena su u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu.

Godine 2018. Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kada je  postao i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je niza priznanja u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: “Slikaj i ćuti”, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine.

Poslednja izložba Miloša Šobajića održana je u Beogradu i njome je otvorena Galerija Kombank dvorane. Tom prilikom, Šobajić je predstavio i svoju knjigu “Mojih devet života”.

Sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koje su obeležile početak njegovog pariskog stvaralaštva ranih sedamdesetih godina 20. veka i tri skulpture koje su izlagane širom Evrope, ostaće deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane i posle zatvaranja izložbe 1. maja. Grad Beograd planira otvaranje Muzeja „Miloš Šobajić“ u toku 2021. godine.

Likovne radove Miloša Šobajića, niška publika imala je priliku da vidi januara meseca kada je gostovao u Galeriji Art55.

O  Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tom Jones
Za 2 minuta

Hold on, I'm Coming

Tom Jones
Elle King, Miranda Lambert
Za 5 minuta

Drunk (And I Don't Wanna Go Home)

Elle King, Miranda Lambert
Shaed, Two Feet
Za 9 minuta

Part Time Psycho

Shaed, Two Feet
Paloma Faith
Za 12 minuta

Guilty

Paloma Faith
Tom Petty
Za 16 minuta

Mary Jane's Last Dance

Tom Petty

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend