Hronika Zdravlje

U niškom Kliničkom preminula trudnica zaražena koronom

Foto: ilustracija
27-godišnja trudnica B.M. iz Zaječara koja je bila kovid pozitivna i koju su lekari porodili u 35. nedelji trudnoće preminula je jutros oko 7 časova i 20 minuta, potvrdili su za City Smart radio iz ove ustanove.

Lekari su kovid pozitivnu trudnicu porodili u sredu, 28. aprila. Ona se nalazila u veoma teškom stanju, ali je u tim trenucima bila svesna i komunikativna. Trudnica se porodila prirodnim putem i rodila zdravo i vitalno dete, rekli su lekari.

Stanje porodilje bilo je veoma ozbiljno. Nalazila se na jedinici intenzivne nege Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Ona je imala obostranu upalu pluća i bila na kiseoničnoj terapiji. Doktori su se nadali da će nakon porođaja moći da joj daju kompletnu terapiju, ali je ona, nažalost, podlegla posledicama koronavirusa.

„Dan nakon porođaja, dolazi do pogoršanja životnih funkcija i teškog poremećaja koagulativnog statusa kao i naglog prestanka bubrežne i funkcije jetre. I pored intenzivnog lečenja od strane multidisciplinarnog tima lekara, došlo je do smrtnog ishoda“, saopštili su iz Kliničkog centra.

Podsetimo, stanje trudnice pozitivne na kovid pogoršalo se u ponedeljak i ona je tada iz Zaječara prebačena u UKC u Nišu. Lekari su planirali da je porode carskim rezom. Iako je cela ekipa bila spremna, porođaj je krenuo juče posle 17 sati. Porođaj su izveli anesteziolozi i medicinska sestra, naveli su u UKC-u.

Kako su saopštili iz ove ustanove, beba ženskog pola nalazi u potpuno zadovoljavajućem zdravstvenom stanju i pod neprekidnim nadzorom lekara.

A u niškom Domu zdravlja kazali su da su dobili stručno uputstvo prema kome trudnice mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa. Sve dojilje mogu da prime vakcinu, a takođe i trudnice u drugom semestru trudnoće, naveli su oni. Objasnili su da je to sada neophodno zbog situacije gde trudnice umiru od ovog virusa.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

5 Seconds of Sommer
Za 3 minuta

Girls Talk Boys

5 Seconds of Sommer
Searchers
Za 7 minuta

Needles And Pins

Searchers
Ana Popovic
Za 9 minuta

Hold on

Ana Popovic
Pete Townsend
Za 13 minuta

Give Blood

Pete Townsend
Dire Straits
Za 17 minuta

Calling Elvis

Dire Straits

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend