Hronika

Vozač iz nesreće u Duvaništu osuđen na 7 godina, porodice nastradalih najavile žalbu

Nemanja Stamenković (19) iz Beograda koji je 4. januara na Bulevaru Medijana usmrtio 12-godišnjeg Andreja Prekljušaja i 45-godišnjeg Dejana Ilića, krećući se nedozvoljenom brzinom od 131 km/h osuđen je na 7 godina zatvora. Sud mu je takođe zabranio upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 5 godina. Porodice nastradalih nezadovoljne su ishodom suđenja i najavljuju žalbu.

„Okrivljeni je mlad, nije osuđivan i na njegovoj strani su sve olakšavajuće okolnosti. Međutim činjenica je da nemamo nikakav doprinos oštećenih da do nezgode dođe. Nastradale su dve osobe, od čega jedno dete. Bez obzira na sve, ima mesta ovakvoj kazni“, kazala je sutkinja Gordana Petrović obrazlažući presudu.

Na završnoj reči sudu se najpre obratio tužilac koji je zatražio maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti i zabranu upravljanja vozilom na 5 godina. Nakon njegovog izlaganja, završnu reč su dali advokati oštećenih koji su se usaglasili sa predloženom kaznom.

Porodice oštećenih nisu zadovoljne ishodom i najavljuju žalbu na presudu. „Nisam zadovoljna presudom, s obzirom na to da je maksimalna kazna 8 godina. Za mene je i to premalo za dva života koja su se zauvek ugasila“, kazala je Aleksandra Kostadinović majka nastradalog dečaka. Sagovornica ističe da će on odslužiti kaznu i izaći na slobodu, a njenog deteta više nema.

Ono što je posebno zasmetalo porodicima jeste završna reč odbrane. Naime, advokat odbrane Saša Knežević je u završnoj reči koja je trajala 3h kazao da su mediji, a ne javnost, izvršili pritisak i uticali na krivični postupak, pre svega kreirajući lažnu sliku o okrivljenom.

Prema  rečima advokata odbrane, medijska hajka na 19-godišnjaka započela je od momenta kada se nesreća dogodila. Knežević navodi da su i uprkos demantovanju policije da je nekoliko dana pre nesreće Stamenković „jurio“ po gradu i da ga pritom niko nije zaustavio, mediji nastavili da plasiraju u javnost lažne informacije.

Sa druge strane advokati oštećenih smatraju da nijedna kazna ne može da nadoknadi patnju i bol porodica preminulih. „Ovaj slučaj i puno sličnih slučajeva ukazuju da je nužna reforma zakonodavstva i mnogo stože kazne za bahatu vožnju“, kazao je advokat Oliver Injac, punomoćnik porodice Ilić.

Injac ističe da današnja predsuda treba da bude poruka, pre svega roditeljima da dva puta razmisle pre nego svojoj deci olako daju u ruke automobile od dve ili više hiljade kubika i dve ili više tona.

Njegov kolega, advokat  oštećenog Antonija Ilića, Goran Đorđević kaže da današnja presuda treba da služi kao primer svim bahatim vozačima i da ona nosi poruku da životi u Srbiji nisu najeftiniji.

Osuđeni Nemanja Stamenković izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo i zatražio oproštaj od porodica nastradalih.

Podsetimo suđenje 19-godišnjem mladiću počelo je 26. marta. Nesreća na Bulevaru Medijana izazvala je veliku pažnju javnosti, te su građani već iste večeri izašli na ulice. Protesti su započeli dan nakon nesreće 5. januara.

Građani su se nakon ove tragedije spontano okupili najpre u centru grada, a u večernjim časovima na mestu pogibije na kratko blokirali saobraćaj. Okupljanje građana se nastavilo iz nedelje u nedelju.

Građani su se okupljali na Bulevaru Medijana palili sveće nastradalima, a zatim kretali u protestnu šetnju gradom, ukazujući na problem bahate vožnje i izostanka reakcije nadležnih.

Nakon trećeg građanskog protesta smenjen je načelnik saobraćajne policije u Nišu. Na poslednjem protestu najavljena je peticija za promenu zakona koji bi nosio ime preminulo dečaka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Frankie Goes to Hollywood
Za 0 minuta

Two Tribes

Frankie Goes to Hollywood
Berk & the Virtual Band
Za 4 minuta

Rhythm Is a Dancer

Berk & the Virtual Band
Enigma
Za 7 minuta

Return to Innocence

Enigma
Marla Glen
Za 10 minuta

Run & Hide

Marla Glen
Babyface
Za 13 minuta

Change the World (With Eric Clapton)

Babyface

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend