Pacijenti koji su zbog trovanja noć proveli u bolnici nalaze se u stabilnom zdravstvenom stanju, navode iz Ministarstva zdravlja. Od ukupno 105 pregledanih pacijenata, četvoro je zadržano u Zdravstvenom centru u Aleksincu, a šestoro je poslato u UKC u Nišu. Svi pacijenti koji su bili zbrinuti u niškom UKC-u pušteni su kući, dok je polovina pacijenata i dalje u ZC u Aleksincu radi dodatnih analiza. Očekuje se da do kraja dana budu pušteni kući, navode iz Ministarstva zdravlja.

Do trovanja u fabrici došlo je zbog isparenja lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila. Kako navode iz Ministarstva zdravlja, potvrda da se radi o trovanju lepkom stigla je od Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Reč je o preparatu na bazi sintetičkom kaučuka i organskih rastvarivača. Ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i ne koristi zaštitna oprema, ovi preparati mogu dovesti do znakova trovanja, navela je načelnik Centra prof. dr Slavica Vučinić.

„Specifičnog lečenja nema. Terapija je simptomastka i supotrivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da je propisana lična zaštitna oprema obavezna za zaposlene na radnom mestu tokom obavljanja poslova na kojima se opasnosti i štetnosti ne mogu otkloniti ili smanjiti kroz tehničke, tehnološke i druge mere.