Kultura

Na 60. godišnjicu izložena prepiska Branka Miljkovića

Povodom obežavanja 60. godina od tragične smrti Branka Miljkovića, u Književno - memorijalnoj postavci Sremac/Miljković otvorena je izložba ,,Branko Miljković - pisma i posvete iz zaostavštine". Autorka izložbe je Jelena Bogdanović kustoskinja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš, a izložbu su recitalom otvorili učenici OŠ ,,Branko Miljković". Ulaz na izložbu je besplatan.

,,Prepiska Branka Miljkovića je objavljena 2012. godine u celosti, ali nikada do sada nije izlagana. Ona upotpunjuje biografski portret Branka Miljkovića i rasvetljava jedan književni prostor vezan za nekadašnju Jugoslaviju, 50-te i 60-te godine prošlog veka. Mnogi kritičari  smatraju te godine prelomnim za razvoj srpske moderne književnosti”, kazala je Jelena Bogdanović, autorka izložbe.

Prepiska sadrži pisma, dopisne karte, razglednice, poslovna pisma na memorandumu, čestitke, posetnice, dokumenta, lične isprave. Takođe se mogu videti i nekoliko pisama samog Branka Miljkovića. Po hronologiji prepiska obuhvata period od 1956. do 1961. godine. Nekoliko pisama datirano je posle smrti pesnika, poslata su njegovim roditeljima.

,,Na izložbi se mogu videti poruke Oskara Daviča,  Vigorelijeva pisma, ali i prepiska sa Alenom Boskeom, Izetom Sarajlićem, Minderovićem i mnogim drugim ličnostima tog vremena.Tu su i dve knjige utisaka iz 1961. i 1971. godine. Prva je iz njegove kuće u Beogradu, a druga je iz 1971. godine kada smo dobili književnu zaostavštinu pesnika. Izloženo je preko stotinu listova prepiske, a sama kolekcija čini 220 listova, zapravo artefakata u kolekciji, kazala je Bogdanović. Dodaje da je na osnovu ličnih prepiski mi upoznajemo veselog i druželjubivog pesnika,a pre svega čoveka koga su uvažavali svi na prostoru Jugoslavije.

Celokupnu Brankovu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine. Zbirka  broji 1671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Književno-memorijalna postavka Sremac/Miljković otvorena je od utorka do petka u vremenu od 10-16h. Subotom i nedeljom od 10-15h. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali