Kultura

Poplavljena memorijalna postavka Sremac/Miljković

Književno - memorijalna postavka Sremac/Miljković zatvorena je za posetioce zbog poplave. Iz Muzeja kažu da eksponati nisu oštećeni i da će postavka od utorka, 23. februara ponovo biti otvorena za posetioce.

Po prijavi građana da je Književno – memorijalna postavka Sremac/Miljković poplavljena pozvali smo Narodni muzej. Nišlije koje su ukazale na problem ispričale su da su u vremenu previđenim za posete naišli na zatvorena vrata. Pomislili su, kažu, da je možda pauza te su sačekali još  koji minut. Međutim kako niko nije otvorio vrata uputili su u se u zgradu Narodnog muzeja gde im je rečeno da je došlo do poplave, te da su izložbene prostorije zatvorene za posetioce.

Informaciju je za City Smart radio potvrdila  Jelena Bogdanović, kustos u Memorijalnoj postavci. Ona je kazala da su prostorije poplavljene, ali da eksponati nisu ugroženi. ,,Naši konzervatori su detaljno pregledali eksponate i utvrdili da je sve u redu. Napominje da je zaostavština pesnika zaštićena i da se predmeti nalaze u staklenim vitrinama.  Prema njenim rečima voda je u Muzej dospela od komšija, ali je samo prošla kroz prostor.

Bogdanović je kazala da je postavka zatvorena i da se u prostorijama nalaze aparati za odvlaživanje. ,,Ja sam jutros obišla postavku i uverila se da je sve u redu. Sve je onako kako je bilo. Aparati su sakupili vlagu što može da ukazuje na to da se voda ponegde zadržala. Oni će iz predostrožnosti u prostorijama ostati još nekoliko dana, kazala je sagovornica. Dodaje da bi postavka od utorka 23. februara trebalo da bude otvorena za posetioce.

Podsetimo Memorijalna postavka čuva celokupnu Brankovu zaostavštinu koju je porodica  poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine. Zbirka  broji 1671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Trenutno je aktuelna izložba ,,Branko Miljković – pisma i posvete iz zaostavštine”. 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali