Društvo Kultura

Postoje pesme koje se ne prevode, postoji stih iznad svih

Par stotina Nišlija okupilo se večeras u parku ispred Gradske kuće da oda poslednju počast pevaču i kantautoru Đorđu Balaševiću. Građani su palili sveće i ostavljali ruže i plišane igračke, dok su se u pozadini čuli stihovi njegovih pesama.

Okupljeni kažu da su izašli večeras da odaju poslednju počast Đoletu, uz čiju su muziku odrasli. ,,Volim ga i večeras sam ovde jer su sve njegove pjesme romani. Njegove sve priče su romani. Jako mi je žao što ostajemo uskraćeni za još puno divnih pjesama”, kazala je jedna Nišlika.

Devojka koja sluša Đoletove pesme dve decenije kaže da je ljubav prema njegovoj muzici nasledila od majke. Napominje da je ovde da mu oda poslednju počast, ali i da ispuni želju majci.

Jedan mladić nam je kazao da je došao zbog devojke. ,,Đoleta ću pamtiti najviše po tome što sam zbog njega, verovatno upoznao ženu svog života.”

,,Ja ću ga pamtiti kao pesnika. Po svemu onome što je rekao između redova,” kazala je jedna sugrađanka i dodala da je on bio naš Bob Dilan. ,,Postoje pesme koje se ne prevode. Postoji stih iznad svih”, i mi smo zato ovde večeras kazao je bračni par koji je došao da oda poslednju počast Balaševiću.

Među okupljenima bilo je i onih koji su sa suzama u očima odmahivali rukom i govorili da ne mogu da iskažu tugu. Jedna devojka je kazala da ne može da govori jer se boji da bi joj glas mogao pući. Dodala je kroz slabašan osmeh, brišući rukom oči: ,, sve je to emocija, baš kao u njegovim pesmama.

Okupljeni poručuju da će Đorđe Balaševićživeti i dalje kroz  pesme ,,Pamtiću ga po pesmama. Po hitovima koji će posle nas slušati mnoge generacije”, kazao je jedan Nišlija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali