Kultura

U znak sećanja na Branka Miljkovića porodica pokrenula sajt

Foto: NKC, arhivska fotografija, legat Petra Pajića
Na godišnjicu smrti pesnika Branka Miljkovića, njegova porodica je odlučila da u znak sećanja pokrene sajt na kome su se našle zbirke pesama, pisma, fotografije, audio i video zapisi. Na istom sajtu otvoren je i konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu njegovim delom "Brankova pohvala svetu".

Svakog 12. februara se tradicionalno  obeležava smrt  princa poezije, Branka Miljkovića. Na Novom groblju u Beogradu  okupljaju se poštovaoci i porodica, ali ove godine zbog epidemije okupljanje nije bilo moguće.

Tim povodom otvoren je sajt na kome su se našle pesme, slike i fotografije, ali i sačuvani radijski zapisi, kao i audio snimci sa gramofonskih ploča.

,,Namera je da kreirana internet prezentacija posetiocima omogući upoznavanje s pesnikovom biografijom, pruži na uvid raznoliku propratnu dokumentaciju, kao i njegov književni opus, koji će na ovaj način najširoj javnosti postati dostupan u celosti” – navode u saopštenju.

Porodica Miljkovića poziva i sve zainteresovane da učestvuju u nagradnom konkursu pod pokroviteljstvom Niškog kulturnog centra. Pesma treba da bude inspirisana Miljkovićevim delom ,,Brankova povala svetu”.

Simbolično, kao godina  koliko je imao kada je preminuo, konkurs traje 27 dana.

,,Na konkurs svi zainteresovani mogu prijavati jednu svoju autorsku pesmu. Posetioci sajta će biti u prilici da glasaju za pet pesama po sopstvenom izboru. Glasovima posetilaca sajta formiraće se uži izbor u koji ulazi dvadeset sedam pesama, dok će tri najbolje pesme izabrati stručni žiri koji čine Dragan Hamović, Vojislav Кaranović i Goran Stanković”, navode u sapštenju.

Iz Niškog kulturnog centra obezbeđene su nagrade za autore tri najboje pesme. Proglašenje pobednika konkursa biće  21. marta na svetski dan poezije.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali