Obrazovanje

Besplatni tableti i digitalni udžbenici đacima u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će đaci od prvog do četvrtog razreda dobiti besplatne tablete i digitalne udžbenike. Ovo se odnosi samo na učenike mlađih razreda u Beogradu. On nije precizirao da li će ista praksa biti moguća i u drugim gradovima.

Vesić je istakao da će deca mlađih razreda od 1. septembra prvo dobiti besplatne tablete. Njih će zaduživati škola, a roditelji će potpisati revers. Zatim će, kako je rekao, biti raspisan tender za kupovinu digitalnih udžbenika. Deca bi trebalo da dobiju i kodove kako bi udžbenike mogla da koriste i kod kuće. Vesić je istakao da će sva sredstva obezbediti Grad Beograd. U ovaj projekat biće uloženo skoro četiri miliona evra.

Pojedini građani Niša i juga Srbije pitaju se zbog čega je ovo ograničeno samo na Beograd. Smatraju da je taj grad već u ranijim navratima bio povlašćen i da se to nastavlja i sada. Pitaju se i dokle će to da traje.

“U Nišu izgleda da će đaci dobiti po tablicu, kredu i sunđerce. Aman zaman – živimo li i mi u Srbiji?”, samo je jedan od komentara na društvenoj mreži fejsbuk, dok drugi kažu da je Beograd izgleda posebna država unutar Srbije.

Kada je o Beogradu reč, ostalo je nejasno jeste da li će đaci i dalje imati obavezu da kupe štampani primerak udžbenika, kao i zašto grad plaća kodove koje pojedini izdavači već daju besplatno uz svoje udžbenike. Nejasno je i da li će radne sveske plaćati roditelji ili grad, kako je ranije najavljeno. Vesić je najvio i kupovinu 70.000 tableta. Oni će biti osigurani, a u slučaju kvara plaćaće se odšteta, koja neće biti visoka. Najavljeno je i postavljanje 5.000 rutera i besplatan vaj-faj za najsiromašnije.

Goran Vesić juče je održao sastanak sa predstavnicima izdavačkih kuća na kome je izdavačima saopštena ova ideja. Prema saznanjima dnevnog lista Danas, o tome će u ponedeljak razgovarati i sa direktorima škola.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali