Društvo Obrazovanje

Milan Petrović da se hitno vrati na posao

Nakon pisma koje je nastavnik niške gimnazije ,,Svetozar Marković", Milan Petrović uputio ministru prosvete Branku Ružiću oglasio se dr Andrej Mitić, član Glavnog odbora Dveri u Nišu. Mitić je slučaj nastavnika koji je bez ikakvog obaveštenja odbijen na javnom konkursu za stupanje u stalni radni odnos, ocenio kao beskrupuloznost i nepotizam negativne selekcije. Dveri zahtevaju da se odluka hitno preispita, a profesor vrati na posao.

,,Mladi profesor srpskog jezika i književnosti, Milan Petrović, jedan od najdarovitijih i najposvećenijih niških nastavnika nove generacije. Inovator i pionir u primeni digitalne tehnologije u nastavi kod nas. Lauerat nagrade „najbolji edukatori Srbije“ za 2020. godinu. Fulbrajtov stipendista – nije dobio posao na konkursu u svojoj gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, u kojoj već inače godinama veoma uspešno radi”, piše Mitić.

Ističe da je uprskos vojim brojnim dostignućima i zalaganjima nastavnik odbijen. A na mestu koje bi trebalo da bude njegovo našao se kandidat sa dosta slabijim kompetencijama.

Mitić napominje da školi u Nišu nije potreban nastavnik takvog kalibra. ,,Autor besplatnog edukativnog softvera za učenje pravopisa srpskog jezika. Programski direktor Unbox hub-a za inovativne edukacije i ko-autor priručnika za projektnu nastavu na daljinu kao i video podkasta „Znanje da ne baguje“- nije potreban školi i Nišu,” zaključuje. Ocenjuje da je nastavnik ,,očigledna žrtva beskrupoloznog nepotizma i negativne selekcije, koja dobija monstruozne razmere.”

Dodaje da je ostao bez posla u gimaniziji i gradu kojima je dao puno, dodajući da je to nedopustivo. Mitić je kazao da Dveri traže hitno razmatranje odluke i vraćanje nastavnika na posao. ,,Tražimo odbranu prava na rad ovog darovitog profesora srpskog jezika i književnosti, i pozivamo celokupnu srpsku akademsku i građansku javnost na odbranu dostojanstva profesije, kao i ličnog dostojanstva svakog od nas.”

Podsetimo o ovom slučaju City Smart radio već je pisao.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali