Obrazovanje

Budući brucoši spremni za polaganje prijemnih ispita

Budući brucoši od danas mogu da predaju dokumenta za upis na željene fakultete. Na Filozofskom fakultetu u Nišu najveća je zainteresovanost za psihologiju i pedagogiju, kao i prethodnih nekoliko godina.

Na niškim fakultetima je počela prijava za upis na fakultet. Budući brucoši popunjavaju upitnike i pomalo nesigurni u to šta ih čeka, pripremaju se za polaganje ispita. Najviše mesta ove godine je za brucoše  na Filozofskom, Elektronskom i Ekonomskom fakultetu, a najmanje na Fakultetu umetnosti i Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu.

Budući studenti mogu da se prijave za upis na jedan od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu od 21. do 26. juna, dok će se prijemni ispiti održati od 28. juna do 2. jula.

“Najveća zainteresovanost je za psihologiju, anglistiku, pedagogiju, socijalni rad i komunicaranje, ali su psihologija i anglistika najtraženiji. Ja bih preporučila da studiraju ono što vole jer niko drugi neće da uči umesto njih. Ako studirate ono što volite, nećete raditi ni jedan dan”, kazala je za City Smart radio predstavnica studentskog parlamenta na Filozofskom fakultetu.

Anketirali smo i buduće brucoše koji žele da upišu Filozofski fakultet.

“Upisaću novinarstvo zato što volim da pričam. Oduvek sam volela srpski jezik, volim da pričam i da se družim”, kazala je Nataša Petković.

Ona dodaje da novinarstvo u Srbiji nije u najboljem položaju, ali veruje da će se nove generacije truditi da bude bolje.

“Upisaću psihologiju jer volim da pomažem ljudima. Kada vidim da neko ima problem imam želju da mu pomognem na neki način”, obrazložila je druga kandidatkinja.

Pripreme su tekle onlajn i budući brucoši kažu da su zadovoljni organizacijom.

“Sve je teklo  super i meni su prezentacije bile razumljive”, kratko odgovara.

Bilo je i onih koji će sreću okušati na više smerova.

“Nadam se da sam odlučila. Prva želja mi je socijalni rad, pa ako ne uspem u tome, upisaću sociologiju. Pripreme su za sada išle dobro. Bilo je teško da zagrejemo stolicu, jer smo se odvikli od učenja, ali trudumo se da to izmenimo”, kazala je Anđela.

Interesovanje je nešto manje za socijalnu politiku

“Upisaću socijalnu politiku. Pripreme su bile odlične, profesori su odlični takođe. Kasnije sam krenula da se spremam, ali verujem da će sve biti završeno na vreme”, kazala je kandidatkinja.

Na Filozofskom je ove godine 640 mesta, Elektronski planira da upiše 540 brucoša, a na  Ekonomskom su klupe slobodne za 500 novih studenata, sledi ih Medicinski fakultet sa 495 slobodnih mesta, a zatim i Pravni sa 409 mesta. Građevinsko-arhitektonski i Mašinski dele po 340 mesta, dok je na Fakultetu zaštite na radu 300 mesta, a na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja je 255 .

Školarine su najskuplje na Medicinskom i Fakultetu umetnosti – po 120.000 dinara, a najjeftinije na Mašinskom fakultetu – 45.000, dok su za studente  koji upišu Prirodno-matematički fakultet sva mesta budžetska.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Temptations
Za 1 minut

Superstar (Remember How You Got Where You Are)

Temptations
Mark Morrison
Za 4 minuta

Return of the Mack

Mark Morrison
Soultans
Za 7 minuta

Cant Take My Hands

Soultans
Busy Signal
Za 11 minut

Mariwana

Busy Signal
Protoje
Za 14 minuta

Switch it Up Ft. Koffee

Protoje

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend