Obrazovanje

Da li bi udžbenici mogli biti besplatni?

Foto: Pixabay
Da znanje u Srbiji mnogo košta u odnosu na standardna primanja, pokazala su neka istraživanja proteklih godina.  Knjige za osnovce često prosečnu porodicu mnogo iskoštaju u odnosu na budžet kojim raspolažu. Ako uzmemo u obzir da je procenjeno prosečno primanje u Srbiji na oko 50. 000 dinara, a da se knjige kreću od 15. 000 do 30. 000 dinara, to samo po sebi dovoljno govori.

Iako je osnovno obrazovanje besplatno  i obavezno, nekim roditeljima zadaje glavobolju period kada se kupuju knjige za đake.

Boris Malagurski snimio je dokumentarni film”Udžbenički kartel“,  kroz koji je upravo predstavio kako je došlo do toga da knjige budu toliko skupe, ali i ko drži monopol.

Udžbenici se ranijih godina nisu često menjali, a đaci su ih i nasleđivali. Neko vreme čak su i škole bile vlasnici udžbenika koje su besplatno pozajmljivale deci. Od 2003. je prvi put liberalzovano tržište udžbenika što je omogućilo da tržište preuzmu “stranci”.

Kako navodi Aleksandar Kavčić,  , Srbiji strani izdavači kontrolišu oko 80% tržišta. Na prvom mestu je nemačka kompanija “Klet” koja pod sobom ima tri mala izdavača. Sam “Klet”,”Novi logos” i “Freska”. Zatim postoji još jedna strana firma,”BIGZ”, koja je pod kontrolom hrvatskog vlasnika. Što znači da četiri strane firme kontrolišu 80% tržišta udžbenika u Srbiji.

,,Dobili smo zakon kojim se ni na koji način ne sprečava da izdavač ubedi nastavnika da izabere njegov udžbenik kroz poklone ili kroz neke druge aranžmane. U momentu kada smo menjali zakon naišli smo na situaciju gde je sasvim normalno bilo da izadavač objavi oglas, u “Politici” na primer, gde garantuje nastavniku koji izabere njihov udžbenik tablete na poklon”, rekao je Milovan Šuvakov, bivši pomoćnik ministra prosvete.

Da je liberalizacija uticala na pojavu korupcije  u tom segmentu društva ukazuje Aleksandar Kavčić. On predlože da bi udžbenici trebalo da budu besplatni i tako svima dostupni.

,,Kada smo već u situaciji koju nismo tražili, mi možemo da napravimo jedan gest.  Možemo se prilagoditi na taj način da na slobodnom tržištu ponudimo cene udžbenika 0 dinara”, rekao je Kavčić.

Fondacija “Alek Kavčić” je pokrenula inicijativu besplatnih udžbenika i postavila nekoliko udžbenika na sajtu besplatne biblioteke gde roditelji mogu da  ih skinu.

Ono što bi roditelji trebalo da znaju, prema rečima Kavčiča, je da mogu da se uključi u biranje udžbenika, koji se biraju od februara do aprila. To pravo ostvaruju tako  što će otići do škola i pregovarati sa predstavnicima.

Kavčić zaključuje da bi Zavod za udžbenike mogao da bude javni servis. Javni servis bi imao obavezu da udžbenik pošalje “u etar”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na Prvoj najavio da će u ponedeljak 1. marta podneti zvaničnu inicijativu Vladi Srbije da udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije može da napravi samo država.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend