Obrazovanje

Danas počinje upis dece u prvi razred

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/22. godinu počinje danas. Roditelji ne moraju da sakupljaju dokumentaciju za upis. Dovoljno je da se prijave preko portala eUprava, pokretanjem usluge eZakazivanje. Ova usluga je dostupna od 22. marta ove godine.

Putem usluge eZakazivanje roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje budućeg prvaka. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je, već u prvih nedelju dana od pokretanja usluge, zakazan termin za oko 14 odsto prvaka.

On je istakao da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis. Ta dokumenta sada pribavlja škola elektronskim putem. Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu.

Škola elektronskim putem pribavlja izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Stručnjak je obavezan da primeni standardne postupke i instrumente, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Upis dece u prvi razred traje do 31. maja. Škole imaju pravo da decu upisuju i posle tog datuma. U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Kada je reč o ovoj školskoj godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za upis u prvi razred stasalo je 66.864 dece.

Za sva dodatna pitanja, roditelji ili staratelji se mogu obratiti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Oni to mogu učiniti od 8 do 15 sati na broj telefona 011/73-505-57.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

St. Paul & The Broken Bones
Za 0 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones
Rabbitt
Za 3 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 7 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 11 minut

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 16 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend