Obrazovanje

„Danas stolica, sutra pesnica“ poručili prosvetni radnici s protesta

Ni kiša nije sprečila prosvetne radnike da izađu na protest i podignu glas protiv sve prisutnijeg nasilja u školama. Uz natpise "Danas stolica, sutra pesnica", "Pružamo znanje, očekujemo poštovanje", "Nastavnici svih gradova ujedinite se", "Blago onom ko ume ćutati - reče pseto kad je dobilo batine" uz zvuke Beogradskog sindikata u pozadini, poslali su poruku nadležnima da neće odustati od borbe za čast svoje profesije. Od nadležnih traže da svi zaposleni u prosveti dobiju status službenih lica, a ukoliko se ogluše o njihove zahteve spremni su da radikalizuju proteste pa čak i odlože početak drugog polugodišta.

Okupljeni nastavnici navode da je nasilje u školama prisutno u svim oblicima i na svim nivoima. „Nasilje u školama je prisutno na svim nivoima od vršnjačkog nasilja koje je i najprisutnije, zatim od učenika prema nastavnicima koje počinje verbalnim nasiljem, do snimanja i objavljivanja na društvenim mrežama“, kazao je Slaviša Milosavljević profesor sručnih predmeta u Građevinsko-tehničkoj školi „Neimar“.

Sa tim se slažu i drugi nastavnici koji ističu da su izašli na ulice kako bi skrenuli pažnju javnosti na gorući problem koji se, kako kažu, tiče čitavog društva. „Došli smo do te situacije jer  su obrazovni i vaspitni sistem na pogrešnim osnovama. Cilj naše borbe je da zaštitimo čast naše profesije i svu onu decu koja su došla u školu da nešto nauče, kako bi sutradan izrasli u valjane ljude“, kaže profesorka Milijanka Đorđević iz ETŠ „Mija Stanimirović“.

Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša ističe da je cilj današnjeg štrajka da skrenu pažnju nadležnog ministratva, ali i vrha države na problem pred kojim, naglašava, više ne smemo da zatvramo oči. „Bili smo prinuđeni na ovakav vid protesta i štrajka jer je nasilje sve prisutnije u školama. Ovi poslednji događaji su umnogome doprineli tome da skrenemo pažnju predsedniku Republike, predsedniku Vlade i nadležnom ministru da počnu da rešavaju probleme u prosveti koji su evidentni“, kaže Ćirić.

Dodaje da su prosvetni radnici skrajnuti na margine društva.“Ne poštuje vas ministar, Vlada, javnost, normalno da ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika pa čak i od nekih neodgovornih roditelja koji podržavaju svoju decu u neprimerenom ponašanju prema nastavnicima“, ističe sagovornik i dodaje da je kranje vreme da se nešto menja.

Štrajk prosvetnih radnika organizovan je širom u Srbije u više od 800 škola i 47 gradova i oština gde Unija sindikata prosvetnih radnika ima svoje članove. Kada je o našem gradu reč nastava je potpuno obustavljena u 24 škole dok su 14 u delimičnom štrajku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Detour
Za 2 minuta

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 6 minuta

Maria Magdalena

Sandra
Virgins
Za 9 minuta

Rich Girls

Virgins
Sam Smith
Za 12 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
James
Za 16 minuta

Getting Away With it All Messed Up

James

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend